செவி

See also: சாவி

Tamil

Etymology

Inherited from Proto-Dravidian *kewi. Cognate with Telugu చెవి (cevi), Kannada ಕಿವಿ (kivi), Malayalam ചെവി (cevi).

Pronunciation

  • IPA(key): /t͡ɕɛʋɪ/, [sɛʋi]
  • (file)

Noun

செவி • (cevi)

  1. (anatomy) ear
    Synonym: காது (kātu)

Declension

i-stem declension of செவி (cevi)
Singular Plural
Nominative செவி
cevi
செவிகள்
cevikaḷ
Vocative செவியே
ceviyē
செவிகளே
cevikaḷē
Accusative செவியை
ceviyai
செவிகளை
cevikaḷai
Dative செவிக்கு
cevikku
செவிகளுக்கு
cevikaḷukku
Genitive செவியுடைய
ceviyuṭaiya
செவிகளுடைய
cevikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative செவி
cevi
செவிகள்
cevikaḷ
Vocative செவியே
ceviyē
செவிகளே
cevikaḷē
Accusative செவியை
ceviyai
செவிகளை
cevikaḷai
Dative செவிக்கு
cevikku
செவிகளுக்கு
cevikaḷukku
Benefactive செவிக்காக
cevikkāka
செவிகளுக்காக
cevikaḷukkāka
Genitive 1 செவியுடைய
ceviyuṭaiya
செவிகளுடைய
cevikaḷuṭaiya
Genitive 2 செவியின்
ceviyiṉ
செவிகளின்
cevikaḷiṉ
Locative 1 செவியில்
ceviyil
செவிகளில்
cevikaḷil
Locative 2 செவியிடம்
ceviyiṭam
செவிகளிடம்
cevikaḷiṭam
Sociative 1 செவியோடு
ceviyōṭu
செவிகளோடு
cevikaḷōṭu
Sociative 2 செவியுடன்
ceviyuṭaṉ
செவிகளுடன்
cevikaḷuṭaṉ
Instrumental செவியால்
ceviyāl
செவிகளால்
cevikaḷāl
Ablative செவியிலிருந்து
ceviyiliruntu
செவிகளிலிருந்து
cevikaḷiliruntu

Derived terms

  • செவிகொடு (cevikoṭu)
  • செவிகொள் (cevikoḷ)
  • செவிக்குத்து (cevikkuttu)
  • செவிக்கேறு (cevikkēṟu)
  • செவிசாய் (cevicāy)
  • செவிச்செல்வம் (ceviccelvam)
  • செவிச்சொல் (ceviccol)
  • செவிடன் (ceviṭaṉ)
  • செவிடி (ceviṭi)
  • செவிடு (ceviṭu)
  • செவிடுபடு (ceviṭupaṭu)
  • செவிடெறி (ceviṭeṟi)
  • செவித்துறண்டி (cevittuṟaṇṭi)
  • செவித்துறண்டி (cevittuṟaṇṭi)
  • செவிப்படுத்து (cevippaṭuttu)
  • செவிப்பாடு (cevippāṭu)
  • செவிப்புலன் (cevippulaṉ)
  • செவிமடல் (cevimaṭal)
  • செவிமடு (cevimaṭu)
  • செவிமந்தம் (cevimantam)
  • செவிமலர் (cevimalar)
  • செவியடி (ceviyaṭi)
  • செவியறிவுறுத்து (ceviyaṟivuṟuttu)
  • செவியறிவுறூஉ (ceviyaṟivuṟū’u)
  • செவியறை (ceviyaṟai)
  • செவியுறு (ceviyuṟu)
  • செவியேறு (ceviyēṟu)
  • முயற்செவி (muyaṟcevi)

References

  • University of Madras (1924–1936) “செவி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.