உரை
See also: உறை
Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /ʊɾɐɪ̯/
Audio: (file)
Verb
உரை • (urai)
Conjugation
Conjugation of உரை (urai)
Noun
உரை • (urai)
- speech, speaking, talk, utterance
- Synonyms: உச்சரிப்பு (uccarippu), பேச்சு (pēccu), உரைத்தல் (uraittal)
- prose
- Synonym: உரைநடை (urainaṭai)
- word, expression, saying
- Synonym: சொல் (col)
- explanation, commentary, interpretation, exposition, gloss
- Synonyms: விளக்கம் (viḷakkam), வர்ணனை (varṇaṉai), வியாக்கியானம் (viyākkiyāṉam), வெளிப்பாடு (veḷippāṭu)
- sound of a letter
- Synonym: எழுத்தொலி (eḻuttoli)
- fame, reputation
- sacred writings, holy writ
- Synonyms: சாத்திரம் (cāttiram), ஆகமப்பிரமாணம் (ākamappiramāṇam)
- roar, loud noise
- Synonyms: முழக்கம் (muḻakkam), கர்ஜனை (karjaṉai), அலறல் (alaṟal), கோஷம் (kōṣam), கூச்சல் (kūccal)
- rubbing, friction, attrition
- Synonym: தேய்தல் (tēytal)
- mantra recited aloud
Derived terms
- அணிந்துரை (aṇinturai)
- உரைநடை (urainaṭai)
- உரைநூல் (urainūl)
- உரையாடல் (uraiyāṭal)
- ஏற்புரை (ēṟpurai)
- கட்டுரை (kaṭṭurai)
- சான்றுரை (cāṉṟurai)
- சிறப்புரை (ciṟappurai)
- தெளிவுரை (teḷivurai)
- தொகுப்புரை (tokuppurai)
- பரிந்துரை (parinturai)
- பிரிவுரை (pirivurai)
- பெய்துரை (peyturai)
- பொழிப்புரை (poḻippurai)
- மதிப்புரை (matippurai)
- முகவுரை (mukavurai)
- முடிவுரை (muṭivurai)
- முன்னுரை (muṉṉurai)
- வரவேற்புரை (varavēṟpurai)
- வாழ்த்துரை (vāḻtturai)
- விரிவுரை (virivurai)
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.