புகழ்

Tamil

Etymology

Inherited from Proto-Dravidian *pokVẓ.[1] Cognate with Old Kannada ಪುಗೞ್ (pugaḻ), Telugu పొగడు (pogaḍu), Tulu ಪುಗರ (pugara) and Malayalam പുകൾ (pukaḷ).

Pronunciation

  • IPA(key): /pʊɡɐɻ/
  • (file)

Noun

புகழ் • (pukaḻ)

  1. praise, panegyric, eulogy
    Synonyms: பாராட்டு (pārāṭṭu), மரியாதை (mariyātai)
  2. fame, reputation, glory, celebrity
    Synonyms: பெயர் (peyar), கீர்த்தி (kīrtti), பிரசித்தி (piracitti), சீர் (cīr)
  3. famous deed, exploit

Declension

Declension of புகழ் (pukaḻ) (singular only)
Singular Plural
Nominative புகழ்
pukaḻ
-
Vocative புகழே
pukaḻē
-
Accusative புகழை
pukaḻai
-
Dative புகழுக்கு
pukaḻukku
-
Genitive புகழுடைய
pukaḻuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative புகழ்
pukaḻ
-
Vocative புகழே
pukaḻē
-
Accusative புகழை
pukaḻai
-
Dative புகழுக்கு
pukaḻukku
-
Benefactive புகழுக்காக
pukaḻukkāka
-
Genitive 1 புகழுடைய
pukaḻuṭaiya
-
Genitive 2 புகழின்
pukaḻiṉ
-
Locative 1 புகழில்
pukaḻil
-
Locative 2 புகழிடம்
pukaḻiṭam
-
Sociative 1 புகழோடு
pukaḻōṭu
-
Sociative 2 புகழுடன்
pukaḻuṭaṉ
-
Instrumental புகழால்
pukaḻāl
-
Ablative புகழிலிருந்து
pukaḻiliruntu
-

Derived terms

  • புகழாப்புகழ்ச்சி (pukaḻāppukaḻcci)
  • புகழாளன் (pukaḻāḷaṉ)
  • புகழாவாகை (pukaḻāvākai)
  • புகழேந்தி (pukaḻēnti)
  • புகழ்கூறல் (pukaḻkūṟal)
  • புகழ்ச்சி (pukaḻcci)
  • புகழ்ச்சிமாலை (pukaḻccimālai)
  • புகழ்ச்சோழநாயனார் (pukaḻccōḻanāyaṉār)
  • புகழ்தலுவமை (pukaḻtaluvamai)
  • புகழ்தல் (pukaḻtal)
  • புகழ்த்துணைநாயனார் (pukaḻttuṇaināyaṉār)
  • புகழ்பொருளுவமையணி (pukaḻporuḷuvamaiyaṇi)
  • புகழ்பொருள் (pukaḻporuḷ)
  • புகழ்மகள் (pukaḻmakaḷ)
  • புகழ்மாலை (pukaḻmālai)
  • புகழ்மை (pukaḻmai)
  • புகழ்வதினிகழ்தல் (pukaḻvatiṉikaḻtal)
  • புகழ்வீசுசந்திரன் (pukaḻvīcucantiraṉ)
  • புகழ்வு (pukaḻvu)
  • புகழ்வோர் (pukaḻvōr)

Verb

புகழ் • (pukaḻ)

  1. (transitive) to praise, extol
  2. to applaud

Conjugation

References

  1. Krishnamurti, Bhadriraju (2003) The Dravidian Languages (Cambridge Language Surveys), Cambridge University Press, →ISBN.
  • University of Madras (1924–1936) “புகழ்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.