இலை
Tamil
Etymology
From Proto-Dravidian *elay. Cognates with Kannada ಎಲೆ (ele), Old Kannada ಎಲೆ (ele), Tulu ಇರೆ (ire)/Tulu ಇಲೆ (ile), Malayalam ഇല (ila), Kodava [script needed] (elakaṇḍa), Toda [script needed] (es̱), Kota (India) [script needed] (el).
Pronunciation
- IPA(key): /ɪlɐɪ̯/
Audio (file) - Hyphenation: இ‧லை
Noun
இலை • (ilai)
- leaf[1]
- Synonyms: அமிசுகம் (amicukam), இராணம் (irāṇam), சதம் (catam), சதனம் (cataṉam), சாகை (cākai), தகடு (takaṭu), தமாலம் (tamālam), தலம் (talam), தளம் (taḷam), தழை (taḻai), தோடு (tōṭu), பத்திரகம் (pattirakam), பத்திரம் (pattiram), பத்திரி (pattiri), பத்திரிகை (pattirikai), பன்னம் (paṉṉam), பலம் (palam), பலாசம் (palācam), பாத்திரம் (pāttiram), பூ (pū), முறி (muṟi), வருகம் (varukam)
- betel leaf[1]
- Synonym: வெற்றிலை (veṟṟilai)
Declension
ai-stem declension of இலை (ilai) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | இலை ilai |
இலைகள் ilaikaḷ |
Vocative | இலையே ilaiyē |
இலைகளே ilaikaḷē |
Accusative | இலையை ilaiyai |
இலைகளை ilaikaḷai |
Dative | இலைக்கு ilaikku |
இலைகளுக்கு ilaikaḷukku |
Genitive | இலையுடைய ilaiyuṭaiya |
இலைகளுடைய ilaikaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | இலை ilai |
இலைகள் ilaikaḷ |
Vocative | இலையே ilaiyē |
இலைகளே ilaikaḷē |
Accusative | இலையை ilaiyai |
இலைகளை ilaikaḷai |
Dative | இலைக்கு ilaikku |
இலைகளுக்கு ilaikaḷukku |
Benefactive | இலைக்காக ilaikkāka |
இலைகளுக்காக ilaikaḷukkāka |
Genitive 1 | இலையுடைய ilaiyuṭaiya |
இலைகளுடைய ilaikaḷuṭaiya |
Genitive 2 | இலையின் ilaiyiṉ |
இலைகளின் ilaikaḷiṉ |
Locative 1 | இலையில் ilaiyil |
இலைகளில் ilaikaḷil |
Locative 2 | இலையிடம் ilaiyiṭam |
இலைகளிடம் ilaikaḷiṭam |
Sociative 1 | இலையோடு ilaiyōṭu |
இலைகளோடு ilaikaḷōṭu |
Sociative 2 | இலையுடன் ilaiyuṭaṉ |
இலைகளுடன் ilaikaḷuṭaṉ |
Instrumental | இலையால் ilaiyāl |
இலைகளால் ilaikaḷāl |
Ablative | இலையிலிருந்து ilaiyiliruntu |
இலைகளிலிருந்து ilaikaḷiliruntu |
Derived terms
Nouns
- இலைக்கதவு (ilaikkatavu)
- இலைக்கறி (ilaikkaṟi)
- இலைக்கள்ளி (ilaikkaḷḷi)
- இலைக்கிளி (ilaikkiḷi)
- இலைக்குறடு (ilaikkuṟaṭu)
- இலைக்கொடி (ilaikkoṭi)
- இலைக்கொழுக்கட்டை (ilaikkoḻukkaṭṭai)
- (Verbal nouns) இலைத்தல் (ilaittal)
- இலைப்பாசி (ilaippāci)
- இலைப்பொல்லம் (ilaippollam)
- இலையுதிர்வு (ilaiyutirvu)
- இலைவாணிகம் (ilaivāṇikam), இலைவாணிபம் (ilaivāṇipam)
- இலைவாணிபர் (ilaivāṇipar)
- வெற்றிலை (veṟṟilai)
(Proverbs)
- இன்றைக்கு இலை அறுத்தவன் நாளைக்கு குலை அறுக்கமாட்டானா (iṉṟaikku ilai aṟuttavaṉ nāḷaikku kulai aṟukkamāṭṭāṉā)
See also
- (leaf): தளிர் (taḷir), பல்லவம் (pallavam)
References
- Winslow, Miron (1862) Winslow's a Comprehensive Tamil-English Dictionary, Madras: Hunt, page 107 (Reprint: New Delhi, Asian Educational Services, 1979.)
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.