இடை

Tamil

Pronunciation

  • IPA(key): /ɪɖɐɪ̯/
  • (file)

Etymology 1

Cognate with Malayalam ഇട (iṭa). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)

Noun

இடை • (iṭai)

  1. middle, mid, centre
    Synonym: நடு (naṭu)
  2. middle (in time)
    Synonym: மத்தியகாலம் (mattiyakālam)
  3. middle (of the body), waist
    Synonym: அரை (arai)
  4. middle-class people
    Synonym: மத்தியதரத்தார் (mattiyatarattār)
  5. the herdsmen caste
    Synonym: இடைச்சாதி (iṭaiccāti)
  6. (grammar) the medial consonants of the Tamil alphabet
    Synonym: இடையெழுத்து (iṭaiyeḻuttu)
  7. (grammar) the indeclinable particle (as a part of speech)
    Synonym: இடைச்சொல் (iṭaiccol)
  8. place, space
    Synonym: இடம் (iṭam)
  9. left side
    Synonym: இடப்பக்கம் (iṭappakkam)
  10. way
    Synonym: வழி (vaḻi)
  11. connection
    Synonym: தொடர்பு (toṭarpu)
  12. suitable time, opportunity, season
    Synonym: சமயம் (camayam)
  13. cause
    Synonym: காரணம் (kāraṇam)
  14. a measure of length, breadth, thickness
Declension
ai-stem declension of இடை (iṭai)
Singular Plural
Nominative இடை
iṭai
இடைகள்
iṭaikaḷ
Vocative இடையே
iṭaiyē
இடைகளே
iṭaikaḷē
Accusative இடையை
iṭaiyai
இடைகளை
iṭaikaḷai
Dative இடைக்கு
iṭaikku
இடைகளுக்கு
iṭaikaḷukku
Genitive இடையுடைய
iṭaiyuṭaiya
இடைகளுடைய
iṭaikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative இடை
iṭai
இடைகள்
iṭaikaḷ
Vocative இடையே
iṭaiyē
இடைகளே
iṭaikaḷē
Accusative இடையை
iṭaiyai
இடைகளை
iṭaikaḷai
Dative இடைக்கு
iṭaikku
இடைகளுக்கு
iṭaikaḷukku
Benefactive இடைக்காக
iṭaikkāka
இடைகளுக்காக
iṭaikaḷukkāka
Genitive 1 இடையுடைய
iṭaiyuṭaiya
இடைகளுடைய
iṭaikaḷuṭaiya
Genitive 2 இடையின்
iṭaiyiṉ
இடைகளின்
iṭaikaḷiṉ
Locative 1 இடையில்
iṭaiyil
இடைகளில்
iṭaikaḷil
Locative 2 இடையிடம்
iṭaiyiṭam
இடைகளிடம்
iṭaikaḷiṭam
Sociative 1 இடையோடு
iṭaiyōṭu
இடைகளோடு
iṭaikaḷōṭu
Sociative 2 இடையுடன்
iṭaiyuṭaṉ
இடைகளுடன்
iṭaikaḷuṭaṉ
Instrumental இடையால்
iṭaiyāl
இடைகளால்
iṭaikaḷāl
Ablative இடையிலிருந்து
iṭaiyiliruntu
இடைகளிலிருந்து
iṭaikaḷiliruntu
Derived terms
  • இடைகழி (iṭaikaḻi)
  • இடைக்கட்டு (iṭaikkaṭṭu)
  • இடைக்கருவி (iṭaikkaruvi)
  • இடைக்காற்பீலி (iṭaikkāṟpīli)
  • இடைக்கிடப்பு (iṭaikkiṭappu)
  • இடைக்கிடை (iṭaikkiṭai)
  • இடைக்குறை (iṭaikkuṟai)
  • இடைக்குழி (iṭaikkuḻi)
  • இடைக்கொள்ளை (iṭaikkoḷḷai)
  • இடைசுருங்குபறை (iṭaicuruṅkupaṟai)
  • இடைசூரி (iṭaicūri)
  • இடைச்சங்கம் (iṭaiccaṅkam)
  • இடைச்சன் (iṭaiccaṉ)
  • இடைச்சரி (iṭaiccari)
  • இடைச்சி (iṭaicci)
  • இடைச்சுவர் (iṭaiccuvar)
  • இடைச்செருகல் (iṭaiccerukal)
  • இடைச்செறி (iṭaicceṟi)
  • இடைச்சேரி (iṭaiccēri)
  • இடைச்சொல் (iṭaiccol)
  • இடைச்சோழகம் (iṭaiccōḻakam)
  • இடைதெரி (iṭaiteri)
  • இடைநரை (iṭainarai)
  • இடைநிகரா (iṭainikarā)
  • இடைநிலை (iṭainilai)
  • இடைநிலைமெய்ம்மயக்கு (iṭainilaimeymmayakku)
  • இடைநேரம் (iṭainēram)
  • இடைப்படி (iṭaippaṭi)
  • இடைப்படு (iṭaippaṭu)
  • இடைப்படுவள்ளல்கள் (iṭaippaṭuvaḷḷalkaḷ)
  • இடைப்பழம் (iṭaippaḻam)
  • இடைப்பாட்டம் (iṭaippāṭṭam)
  • இடைப்பிறவரல் (iṭaippiṟavaral)
  • இடைப்புழுதி (iṭaippuḻuti)
  • இடைப்பூட்சி (iṭaippūṭci)
  • இடைமகன் (iṭaimakaṉ)
  • இடைமடக்கு (iṭaimaṭakku)
  • இடைமிடை (iṭaimiṭai)
  • இடைமை (iṭaimai)
  • இடையன் (iṭaiyaṉ)
  • இடையர் (iṭaiyar)
  • இடையறவு (iṭaiyaṟavu)
  • இடையறு (iṭaiyaṟu)
  • இடையல் (iṭaiyal)
  • இடையாட்டம் (iṭaiyāṭṭam)
  • இடையாயார் (iṭaiyāyār)
  • இடையிடு (iṭaiyiṭu)
  • இடையிடை (iṭaiyiṭai)
  • இடையினம் (iṭaiyiṉam)
  • இடையீடு (iṭaiyīṭu)
  • இடையுவா (iṭaiyuvā)
  • இடையெழுஞ்சனி (iṭaiyeḻuñcaṉi)
  • இடையெழுத்து (iṭaiyeḻuttu)
  • இடையொடிவு (iṭaiyoṭivu)
  • இடைவழி (iṭaivaḻi)
  • இடைவழித்தட்டில் (iṭaivaḻittaṭṭil)
  • இடைவாழை (iṭaivāḻai)
  • இடைவிடாமல் (iṭaiviṭāmal)
  • இடைவிடு (iṭaiviṭu)
  • இடைவீடு (iṭaivīṭu)
  • இடைவெட்டிலே (iṭaiveṭṭilē)
  • இடைவெட்டு (iṭaiveṭṭu)
  • இடைவெளி (iṭaiveḷi)

Verb

இடை • (iṭai)

  1. (intransitive) to grow weary (as with long waiting)
    Synonym: சோர் (cōr)
  2. to be damped in spirits
    Synonym: மனந்தளர் (maṉantaḷar)
  3. to retreat, fall back
    Synonym: பின்வாங்கு (piṉvāṅku)
  4. to make room, get out of the way
    Synonym: விலகு (vilaku)
  5. to submit
    Synonym: தாழ் (tāḻ)
Conjugation

Etymology 3

From இடை (iṭai).

Noun

இடை • (iṭai)

  1. trouble; difficulty
    Synonym: துன்பம் (tuṉpam)
  2. gap, unfilled space
    Synonym: இடையீடு (iṭaiyīṭu)
  3. check, stoppage, protest, impediment
Declension
Declension of இடை (iṭai)
Singular Plural
Nominative இடை
iṭai
இடைகள்
iṭaikaḷ
Vocative இடையே
iṭaiyē
இடைகளே
iṭaikaḷē
Accusative இடையை
iṭaiyai
இடைகளை
iṭaikaḷai
Dative இடையுக்கு
iṭaiyukku
இடைகளுக்கு
iṭaikaḷukku
Genitive இடையுடைய
iṭaiyuṭaiya
இடைகளுடைய
iṭaikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative இடை
iṭai
இடைகள்
iṭaikaḷ
Vocative இடையே
iṭaiyē
இடைகளே
iṭaikaḷē
Accusative இடையை
iṭaiyai
இடைகளை
iṭaikaḷai
Dative இடையுக்கு
iṭaiyukku
இடைகளுக்கு
iṭaikaḷukku
Benefactive இடையுக்காக
iṭaiyukkāka
இடைகளுக்காக
iṭaikaḷukkāka
Genitive 1 இடையுடைய
iṭaiyuṭaiya
இடைகளுடைய
iṭaikaḷuṭaiya
Genitive 2 இடையின்
iṭaiyiṉ
இடைகளின்
iṭaikaḷiṉ
Locative 1 இடையில்
iṭaiyil
இடைகளில்
iṭaikaḷil
Locative 2 இடையிடம்
iṭaiyiṭam
இடைகளிடம்
iṭaikaḷiṭam
Sociative 1 இடையோடு
iṭaiyōṭu
இடைகளோடு
iṭaikaḷōṭu
Sociative 2 இடையுடன்
iṭaiyuṭaṉ
இடைகளுடன்
iṭaikaḷuṭaṉ
Instrumental இடையால்
iṭaiyāl
இடைகளால்
iṭaikaḷāl
Ablative இடையிலிருந்து
iṭaiyiliruntu
இடைகளிலிருந்து
iṭaikaḷiliruntu
Derived terms

Etymology 4

Borrowed from Sanskrit इडा (iḍā).

Noun

இடை • (iṭai)

  1. (anatomy) a principal tubular organ of the human body
  2. Earth
    Synonym: பூமி (pūmi)
Declension
ai-stem declension of இடை (iṭai)
Singular Plural
Nominative இடை
iṭai
இடைகள்
iṭaikaḷ
Vocative இடையே
iṭaiyē
இடைகளே
iṭaikaḷē
Accusative இடையை
iṭaiyai
இடைகளை
iṭaikaḷai
Dative இடைக்கு
iṭaikku
இடைகளுக்கு
iṭaikaḷukku
Genitive இடையுடைய
iṭaiyuṭaiya
இடைகளுடைய
iṭaikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative இடை
iṭai
இடைகள்
iṭaikaḷ
Vocative இடையே
iṭaiyē
இடைகளே
iṭaikaḷē
Accusative இடையை
iṭaiyai
இடைகளை
iṭaikaḷai
Dative இடைக்கு
iṭaikku
இடைகளுக்கு
iṭaikaḷukku
Benefactive இடைக்காக
iṭaikkāka
இடைகளுக்காக
iṭaikaḷukkāka
Genitive 1 இடையுடைய
iṭaiyuṭaiya
இடைகளுடைய
iṭaikaḷuṭaiya
Genitive 2 இடையின்
iṭaiyiṉ
இடைகளின்
iṭaikaḷiṉ
Locative 1 இடையில்
iṭaiyil
இடைகளில்
iṭaikaḷil
Locative 2 இடையிடம்
iṭaiyiṭam
இடைகளிடம்
iṭaikaḷiṭam
Sociative 1 இடையோடு
iṭaiyōṭu
இடைகளோடு
iṭaikaḷōṭu
Sociative 2 இடையுடன்
iṭaiyuṭaṉ
இடைகளுடன்
iṭaikaḷuṭaṉ
Instrumental இடையால்
iṭaiyāl
இடைகளால்
iṭaikaḷāl
Ablative இடையிலிருந்து
iṭaiyiliruntu
இடைகளிலிருந்து
iṭaikaḷiliruntu

Etymology 5

corrupted form of எடை (eṭai).

Noun

இடை • (iṭai)

  1. weight
    Synonym: எடை (eṭai)
  2. (colloquial) a measure of weight = 100 palams

References

  • University of Madras (1924–1936) “இடை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.