லோகம்

Tamil

Etymology

Borrowed from Sanskrit लोक (loka, world). Doublet of உலகம் (ulakam).

Pronunciation

  • IPA(key): /loːɡɐm/

Noun

லோகம் • (lōkam)

  1. world
    Synonyms: see Thesaurus:உலகம்
  2. realm, dimension
    Synonyms: மண்டலம் (maṇṭalam), பரிமாணம் (parimāṇam)

Derived terms

  • லோககண்டகன் (lōkakaṇṭakaṉ)
  • லோககதி (lōkakati)
  • லோககர்த்தா (lōkakarttā)
  • லோகசஞ்சாரம் (lōkacañcāram)
  • லோகசஞ்சாரி (lōkacañcāri)
  • லோகசாக்ஷி (lōkacākṣi)
  • லோகதருமிணி (lōkatarumiṇi)
  • லோகத்திரயம் (lōkattirayam)
  • லோகபத்ததி (lōkapattati)
  • லோகபாலர் (lōkapālar)
  • லோகப்பிரசித்தம் (lōkappiracittam)
  • லோகமரியாதை (lōkamariyātai)
  • லோகமாதா (lōkamātā)
  • லோகயாத்திரை (lōkayāttirai)
  • லோகரக்ஷகன் (lōkarakṣakaṉ)
  • லோகரஞ்சனம் (lōkarañcaṉam)
  • லோகரட்சை (lōkaraṭcai)
  • லோகரூடம் (lōkarūṭam)
  • லோகவிருத்தாந்தம் (lōkaviruttāntam)
  • லோகவேடணை (lōkavēṭaṇai)
  • லோகாசாரம் (lōkācāram)
  • லோகாதிபதி (lōkātipati)
  • லோகாதீதம் (lōkātītam)
  • லோகாந்தரம் (lōkāntaram)
  • லோகாபவாதம் (lōkāpavātam)
  • லோகாபிராமம் (lōkāpirāmam)
  • லோகாயதம் (lōkāyatam)
  • லோகாயதிகன் (lōkāyatikaṉ)

References

  • University of Madras (1924–1936) “லோகம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.