மரம்

Tamil

Etymology

Inherited from Old Tamil 𑀫𑀭𑀫𑁆 (maram), ultimately from Proto-Dravidian *maran. Cognate with Telugu మ్రాను (mrānu, tree, wood), Kannada ಮರ (mara, tree), Malayalam മരം (maraṁ, tree), Tulu ಮರ (mara).

Pronunciation

  • IPA(key): /mɐɾɐm/
  • (file)

Noun

மரம் • (maram)

  1. tree
    Synonym: விருக்ஷம் (virukṣam)
    Hyponym: தாவரம் (tāvaram)
  2. wood, timber

Declension

m-stem declension of மரம் (maram)
Singular Plural
Nominative மரம்
maram
மரங்கள்
maraṅkaḷ
Vocative மரமே
maramē
மரங்களே
maraṅkaḷē
Accusative மரத்தை
marattai
மரங்களை
maraṅkaḷai
Dative மரத்துக்கு
marattukku
மரங்களுக்கு
maraṅkaḷukku
Genitive மரத்துடைய
marattuṭaiya
மரங்களுடைய
maraṅkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative மரம்
maram
மரங்கள்
maraṅkaḷ
Vocative மரமே
maramē
மரங்களே
maraṅkaḷē
Accusative மரத்தை
marattai
மரங்களை
maraṅkaḷai
Dative மரத்துக்கு
marattukku
மரங்களுக்கு
maraṅkaḷukku
Benefactive மரத்துக்காக
marattukkāka
மரங்களுக்காக
maraṅkaḷukkāka
Genitive 1 மரத்துடைய
marattuṭaiya
மரங்களுடைய
maraṅkaḷuṭaiya
Genitive 2 மரத்தின்
marattiṉ
மரங்களின்
maraṅkaḷiṉ
Locative 1 மரத்தில்
marattil
மரங்களில்
maraṅkaḷil
Locative 2 மரத்திடம்
marattiṭam
மரங்களிடம்
maraṅkaḷiṭam
Sociative 1 மரத்தோடு
marattōṭu
மரங்களோடு
maraṅkaḷōṭu
Sociative 2 மரத்துடன்
marattuṭaṉ
மரங்களுடன்
maraṅkaḷuṭaṉ
Instrumental மரத்தால்
marattāl
மரங்களால்
maraṅkaḷāl
Ablative மரத்திலிருந்து
marattiliruntu
மரங்களிலிருந்து
maraṅkaḷiliruntu

Derived terms

  • அடிமரம் (aṭimaram)
  • அரசமரம் (aracamaram)
  • அலிமரம் (alimaram)
  • ஆண்மரம் (āṇmaram)
  • ஆலமரம் (ālamaram)
  • ஈச்சமரம் (īccamaram)
  • காமரம் (kāmaram)
  • சாலமரம் (cālamaram)
  • செம்மரம் (cemmaram)
  • திருமரம் (tirumaram)
  • பசுமரம் (pacumaram)
  • பனைமரம் (paṉaimaram)
  • பலாமரம் (palāmaram)
  • பெண்மரம் (peṇmaram)
  • மரக்கிளை (marakkiḷai)
  • மரக்கொம்பு (marakkompu)
  • மரப்பலகை (marappalakai)
  • மரப்பாவை (marappāvai)
  • மரப்பொந்து (marappontu)
  • மரப்பொம்மை (marappommai)
  • மாமரம் (māmaram)
  • விளாமரம் (viḷāmaram)
  • வேப்பமரம் (vēppamaram)
  • வேலமரம் (vēlamaram)

References

This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.