பெண்

Tamil

Alternative forms

  • பொண்ணு (poṇṇu), பொண் (poṇ) spoken

Etymology

From Proto-Dravidian *peṇ. Cognate with Kannada ಹೆಣ್ಣು (heṇṇu), Malayalam പെൺ (peṇ), Tulu ಪೊಣ್ಣು (poṇṇu).

Pronunciation

  • IPA(key): /pɛɳ/
  • (Spoken) IPA(key): [poɳːɯ], [poɳ]
  • (file)

Noun

பெண் • (peṇ) (plural பெண்கள்)

  1. woman
  2. girl
  3. daughter
  4. bride
  5. female of animals and plants

Declension

Declension of பெண் (peṇ)
Singular Plural
Nominative பெண்
peṇ
பெண்கள்
peṇkaḷ
Vocative பெண்ணே
peṇṇē
பெண்களே
peṇkaḷē
Accusative பெண்ணை
peṇṇai
பெண்களை
peṇkaḷai
Dative பெண்ணுக்கு
peṇṇukku
பெண்களுக்கு
peṇkaḷukku
Genitive பெண்ணுடைய
peṇṇuṭaiya
பெண்களுடைய
peṇkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative பெண்
peṇ
பெண்கள்
peṇkaḷ
Vocative பெண்ணே
peṇṇē
பெண்களே
peṇkaḷē
Accusative பெண்ணை
peṇṇai
பெண்களை
peṇkaḷai
Dative பெண்ணுக்கு
peṇṇukku
பெண்களுக்கு
peṇkaḷukku
Benefactive பெண்ணுக்காக
peṇṇukkāka
பெண்களுக்காக
peṇkaḷukkāka
Genitive 1 பெண்ணுடைய
peṇṇuṭaiya
பெண்களுடைய
peṇkaḷuṭaiya
Genitive 2 பெண்ணின்
peṇṇiṉ
பெண்களின்
peṇkaḷiṉ
Locative 1 பெண்ணில்
peṇṇil
பெண்களில்
peṇkaḷil
Locative 2 பெண்ணிடம்
peṇṇiṭam
பெண்களிடம்
peṇkaḷiṭam
Sociative 1 பெண்ணோடு
peṇṇōṭu
பெண்களோடு
peṇkaḷōṭu
Sociative 2 பெண்ணுடன்
peṇṇuṭaṉ
பெண்களுடன்
peṇkaḷuṭaṉ
Instrumental பெண்ணால்
peṇṇāl
பெண்களால்
peṇkaḷāl
Ablative பெண்ணிலிருந்து
peṇṇiliruntu
பெண்களிலிருந்து
peṇkaḷiliruntu

Antonyms

Derived terms

  • பெண்கரு (peṇkaru)
  • பெண்குணம் (peṇkuṇam)
  • பெண்குறி (peṇkuṟi)
  • பெண்கை (peṇkai)
  • பெண்கொடி (peṇkoṭi)
  • பெண்கொடு (peṇkoṭu)
  • பெண்கொலை (peṇkolai)
  • பெண்கொள் (peṇkoḷ)
  • பெண்கோலம் (peṇkōlam)
  • பெண்சகோதரம் (peṇcakōtaram)
  • பெண்சக்கரவர்த்தி (peṇcakkaravartti)
  • பெண்சனம் (peṇcaṉam)
  • பெண்சாதி (peṇcāti)
  • பெண்டகைமை (peṇṭakaimai)
  • பெண்டாட்டி (peṇṭāṭṭi)
  • பெண்டு (peṇṭu)
  • பெண்ணடி (peṇṇaṭi)
  • பெண்ணரசி (peṇṇaraci)
  • பெண்ணலம் (peṇṇalam)
  • பெண்ணாசை (peṇṇācai)
  • பெண்ணாண் (peṇṇāṇ)
  • பெண்ணாள் (peṇṇāḷ)
  • பெண்ணியம் (peṇṇiyam)
  • பெண்ணீர்மை (peṇṇīrmai)
  • பெண்ணீலி (peṇṇīli)
  • பெண்ணுடம்பு (peṇṇuṭampu)
  • பெண்ணுடை (peṇṇuṭai)
  • பெண்பருவம் (peṇparuvam)
  • பெண்பள்ளி (peṇpaḷḷi)
  • பெண்பழி (peṇpaḻi)
  • பெண்பாடு (peṇpāṭu)
  • பெண்பார் (peṇpār)
  • பெண்பால் (peṇpāl)
  • பெண்பிள்ளை (peṇpiḷḷai)
  • பெண்பூக்கதிர் (peṇpūkkatir)
  • பெண்பெருமாள் (peṇperumāḷ)
  • பெண்மகள் (peṇmakaḷ)
  • பெண்மயக்கம் (peṇmayakkam)
  • பெண்மயம் (peṇmayam)
  • பெண்மரம் (peṇmaram)
  • பெண்மை (peṇmai)
  • பெண்வலை (peṇvalai)
  • பெண்விளக்கு (peṇviḷakku)
  • பெண்வீட்டார் (peṇvīṭṭār)

References

  • University of Madras (1924–1936) “பெண்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.