புலி
Tamil
Alternative forms
- புல் (pul)
Etymology
From Old Tamil 𑀧𑀼𑀮𑀺 (puli), from Proto-Dravidian *puli (“tiger”). Cognates with Telugu పులి (puli), Old Kannada ಪುಲಿ (puli), Kannada ಹುಲಿ (huli), Tulu ಪಿಲಿ (pili), Malayalam പുലി (puli).
Pronunciation
- IPA(key): /pʊlɪ/, [pʊli]
Audio (file)
Noun
புலி • (puli) (plural புலிகள்)
- tiger
- Synonyms: வேங்கை (vēṅkai), உழுவை (uḻuvai), ஊகம் (ūkam), கண்டீரவம் (kaṇṭīravam), கராசனம் (karācaṉam), குயவரி (kuyavari), குளியம் (kuḷiyam), கொடுவரி (koṭuvari), சார்த்தூலம் (cārttūlam), சித்திரகாயம் (cittirakāyam), தரக்கு (tarakku), தீவி (tīvi), பஞ்சநகம் (pañcanakam), பாய்மா (pāymā), புண்டரீகம் (puṇṭarīkam), மிருகாசனம் (mirukācaṉam), மிருகாதி (mirukāti), வனச்சுவை (vaṉaccuvai), வல்லியம் (valliyam), வயமா (vayamā), வியாக்கிரம் (viyākkiram), வியாளம் (viyāḷam), வெல்லுமா (vellumā)
- lion
- Synonym: சிங்கம் (ciṅkam)
- (astrology) Leo
Declension
i-stem declension of புலி (puli) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | புலி puli |
புலிகள் pulikaḷ |
Vocative | புலியே puliyē |
புலிகளே pulikaḷē |
Accusative | புலியை puliyai |
புலிகளை pulikaḷai |
Dative | புலிக்கு pulikku |
புலிகளுக்கு pulikaḷukku |
Genitive | புலியுடைய puliyuṭaiya |
புலிகளுடைய pulikaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | புலி puli |
புலிகள் pulikaḷ |
Vocative | புலியே puliyē |
புலிகளே pulikaḷē |
Accusative | புலியை puliyai |
புலிகளை pulikaḷai |
Dative | புலிக்கு pulikku |
புலிகளுக்கு pulikaḷukku |
Benefactive | புலிக்காக pulikkāka |
புலிகளுக்காக pulikaḷukkāka |
Genitive 1 | புலியுடைய puliyuṭaiya |
புலிகளுடைய pulikaḷuṭaiya |
Genitive 2 | புலியின் puliyiṉ |
புலிகளின் pulikaḷiṉ |
Locative 1 | புலியில் puliyil |
புலிகளில் pulikaḷil |
Locative 2 | புலியிடம் puliyiṭam |
புலிகளிடம் pulikaḷiṭam |
Sociative 1 | புலியோடு puliyōṭu |
புலிகளோடு pulikaḷōṭu |
Sociative 2 | புலியுடன் puliyuṭaṉ |
புலிகளுடன் pulikaḷuṭaṉ |
Instrumental | புலியால் puliyāl |
புலிகளால் pulikaḷāl |
Ablative | புலியிலிருந்து puliyiliruntu |
புலிகளிலிருந்து pulikaḷiliruntu |
Derived terms
- புலிக்குடத்தி (pulikkuṭatti)
- புலிக்கொடியோன் (pulikkoṭiyōṉ)
- புலித்தோலுடையோன் (pulittōluṭaiyōṉ)
- புலிநகம் (pulinakam)
- புலிப்பற்றாலி (pulippaṟṟāli)
- புலிப்பளை (pulippaḷai)
- புலிப்போத்து (pulippōttu)
- புலிமுகக்கடுக்கன் (pulimukakkaṭukkaṉ)
- புலிமுகச்சிலந்தி (pulimukaccilanti)
- புலிமுகமாடம் (pulimukamāṭam)
- புலிமுகவாயில் (pulimukavāyil)
- புலியுயர்த்தோன் (puliyuyarttōṉ)
- புலியுறுமி (puliyuṟumi)
- புலியுறை (puliyuṟai)
- புலியூர் (puliyūr)
- விடுதலை புலிகள் (viṭutalai pulikaḷ)
(Proverbs)
- புலி இல்லாத ஊரில் பூனை தான் இராஜா (puli illāta ūril pūṉai tāṉ irājā)
- புலி பசித்தாலும் புல்லை தின்னாது (puli pacittālum pullai tiṉṉātu)
References
- University of Madras (1924–1936) “புலி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.