பாதாளம்

Tamil

Etymology

From Sanskrit पाताल (pātāla).

Pronunciation

  • IPA(key): /paːd̪aːɭɐm/
  • (file)

Noun

பாதாளம் • (pātāḷam)

  1. hell, hades, abyss
    Synonyms: நரகம் (narakam), அதலம் (atalam); see also Thesaurus:நரகம்
  2. (Hinduism) underworld (conceived as a subterranean cavity or city inhabited by serpents or demons), one of seven hells (see கீழேழுலகம் (kīḻēḻulakam))
  3. deep cavern, chasm, gulf, pit
    Synonyms: குழி (kuḻi), பள்ளம் (paḷḷam), சுரங்கம் (curaṅkam)
  4. (biblical) grave
    பாதாளமே உன் ஜெயம் எங்கே?
    pātāḷamē uṉ jeyam eṅkē?
    O grave, where is thy victory?
    (—1 கொரிந்தியர் 15:55)

Declension

m-stem declension of பாதாளம் (pātāḷam)
Singular Plural
Nominative பாதாளம்
pātāḷam
பாதாளங்கள்
pātāḷaṅkaḷ
Vocative பாதாளமே
pātāḷamē
பாதாளங்களே
pātāḷaṅkaḷē
Accusative பாதாளத்தை
pātāḷattai
பாதாளங்களை
pātāḷaṅkaḷai
Dative பாதாளத்துக்கு
pātāḷattukku
பாதாளங்களுக்கு
pātāḷaṅkaḷukku
Genitive பாதாளத்துடைய
pātāḷattuṭaiya
பாதாளங்களுடைய
pātāḷaṅkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative பாதாளம்
pātāḷam
பாதாளங்கள்
pātāḷaṅkaḷ
Vocative பாதாளமே
pātāḷamē
பாதாளங்களே
pātāḷaṅkaḷē
Accusative பாதாளத்தை
pātāḷattai
பாதாளங்களை
pātāḷaṅkaḷai
Dative பாதாளத்துக்கு
pātāḷattukku
பாதாளங்களுக்கு
pātāḷaṅkaḷukku
Benefactive பாதாளத்துக்காக
pātāḷattukkāka
பாதாளங்களுக்காக
pātāḷaṅkaḷukkāka
Genitive 1 பாதாளத்துடைய
pātāḷattuṭaiya
பாதாளங்களுடைய
pātāḷaṅkaḷuṭaiya
Genitive 2 பாதாளத்தின்
pātāḷattiṉ
பாதாளங்களின்
pātāḷaṅkaḷiṉ
Locative 1 பாதாளத்தில்
pātāḷattil
பாதாளங்களில்
pātāḷaṅkaḷil
Locative 2 பாதாளத்திடம்
pātāḷattiṭam
பாதாளங்களிடம்
pātāḷaṅkaḷiṭam
Sociative 1 பாதாளத்தோடு
pātāḷattōṭu
பாதாளங்களோடு
pātāḷaṅkaḷōṭu
Sociative 2 பாதாளத்துடன்
pātāḷattuṭaṉ
பாதாளங்களுடன்
pātāḷaṅkaḷuṭaṉ
Instrumental பாதாளத்தால்
pātāḷattāl
பாதாளங்களால்
pātāḷaṅkaḷāl
Ablative பாதாளத்திலிருந்து
pātāḷattiliruntu
பாதாளங்களிலிருந்து
pātāḷaṅkaḷiliruntu

Derived terms

  • பாதாளகங்கை (pātāḷakaṅkai)
  • பாதாளகிரகணம் (pātāḷakirakaṇam)
  • பாதாளக்கரண்டி (pātāḷakkaraṇṭi)
  • பாதாளப்பணிக்கன் (pātāḷappaṇikkaṉ)
  • பாதாளமூலம் (pātāḷamūlam)
  • பாதாளயோகம் (pātāḷayōkam)
  • பாதாளலிங்கம் (pātāḷaliṅkam)
  • பாதாளவயிரவன் (pātāḷavayiravaṉ)
  • பாதாளவாசிகள் (pātāḷavācikaḷ)
  • பாதாளாஞ்சனம் (pātāḷāñcaṉam)
  • பாதாளி (pātāḷi)

References

  • University of Madras (1924–1936) “பாதாளம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.