நூல்
Tamil
FWOTD – 13 April 2020
Etymology
From Old Tamil 𑀦𑀽𑀮𑁆 (nūl). Cognate with Telugu నూలు (nūlu), Kannada ನೂಲು (nūlu), Tulu ನೂಲು (nūlu), and Malayalam നൂൽ (nūl).
Pronunciation
- IPA(key): /n̪uːl/
Audio (file)
Noun
நூல் • (nūl)
- yarn, thread, string
- book
- treatise
- systematic doctrine, science
- (derogatory, of some communities) a brahmin man (or anyone who wears a பூணூல் (pūṇūl) (yajnopavita))
Declension
l-stem declension of நூல் (nūl) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | நூல் nūl |
நூற்கள் nūṟkaḷ |
Vocative | நூலே nūlē |
நூற்களே nūṟkaḷē |
Accusative | நூலை nūlai |
நூற்களை nūṟkaḷai |
Dative | நூலுக்கு nūlukku |
நூற்களுக்கு nūṟkaḷukku |
Genitive | நூலுடைய nūluṭaiya |
நூற்களுடைய nūṟkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | நூல் nūl |
நூற்கள் nūṟkaḷ |
Vocative | நூலே nūlē |
நூற்களே nūṟkaḷē |
Accusative | நூலை nūlai |
நூற்களை nūṟkaḷai |
Dative | நூலுக்கு nūlukku |
நூற்களுக்கு nūṟkaḷukku |
Benefactive | நூலுக்காக nūlukkāka |
நூற்களுக்காக nūṟkaḷukkāka |
Genitive 1 | நூலுடைய nūluṭaiya |
நூற்களுடைய nūṟkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | நூலின் nūliṉ |
நூற்களின் nūṟkaḷiṉ |
Locative 1 | நூலில் nūlil |
நூற்களில் nūṟkaḷil |
Locative 2 | நூலிடம் nūliṭam |
நூற்களிடம் nūṟkaḷiṭam |
Sociative 1 | நூலோடு nūlōṭu |
நூற்களோடு nūṟkaḷōṭu |
Sociative 2 | நூலுடன் nūluṭaṉ |
நூற்களுடன் nūṟkaḷuṭaṉ |
Instrumental | நூலால் nūlāl |
நூற்களால் nūṟkaḷāl |
Ablative | நூலிலிருந்து nūliliruntu |
நூற்களிலிருந்து nūṟkaḷiliruntu |
Derived terms
- உரைநூல் (urainūl)
- செல்வநூல் (celvanūl)
- நூற்பா (nūṟpā)
- நூற்பாலை (nūṟpālai)
- நூற்பு (nūṟpu)
- நூலகம் (nūlakam)
- நூலகர் (nūlakar)
- நூலறிவு (nūlaṟivu)
- நூலாசிரியர் (nūlāciriyar)
- நூல் நிலையம் (nūl nilaiyam)
- பட்டுநூல் (paṭṭunūl)
- பாடநூல் (pāṭanūl)
- முதல்நூல் (mutalnūl)
- வழிநூல் (vaḻinūl)
- வேதநூல் (vētanūl)
Descendants
- → Sinhalese: නූල (nūla)
References
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “நூல்”, in Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.