நகரம்

See also: நரகம்

Tamil

Pronunciation

  • IPA(key): /n̪ɐɡɐɾɐm/

Etymology 1

Compound of ந் (n) + அகரம் (akaram), to mean, 'consonant ந் (n) with the vowel (a) sound.'

Noun

நகரம் • (nakaram)

  1. one of the names of the Tamil alphasyllabic letter (na)
    Synonyms: தந்நகரம் (tannakaram), நாவன்னா (nāvaṉṉā)

See also

  • அகரம் (akaram)
  • ஆகாரம் (ākāram)
  • இகரம் (ikaram)
  • ஈகாரம் (īkāram)
  • உகரம் (ukaram)
  • ஊகாரம் (ūkāram)
  • எகரம் (ekaram)
  • ஏகாரம் (ēkāram)
  • ஐகாரம் (aikāram)
  • ஒகரம் (okaram)
  • ஓகாரம் (ōkāram)
  • ஔகாரம் (aukāram)
  • ககரம் (kakaram)
  • ஙகரம் (ṅakaram)
  • சகரம் (cakaram)
  • ஞகரம் (ñakaram)
  • டகரம் (ṭakaram)
  • ணகரம் (ṇakaram)
  • தகரம் (takaram)
  • நகரம் (nakaram)
  • னகரம் (ṉakaram)
  • பகரம் (pakaram)
  • மகரம் (makaram)
  • யகரம் (yakaram)
  • ரகரம் (rakaram)
  • றகரம் (ṟakaram)
  • லகரம் (lakaram)
  • ளகரம் (ḷakaram)
  • ழகரம் (ḻakaram)
  • வகரம் (vakaram)

Etymology 2

From Sanskrit नगर (nagara). Doublet of நகர் (nakar).

Noun

நகரம் • (nakaram)

  1. city, town
    Synonym: ஊர் (ūr)

Declension

m-stem declension of நகரம் (nakaram)
Singular Plural
Nominative நகரம்
nakaram
நகரங்கள்
nakaraṅkaḷ
Vocative நகரமே
nakaramē
நகரங்களே
nakaraṅkaḷē
Accusative நகரத்தை
nakarattai
நகரங்களை
nakaraṅkaḷai
Dative நகரத்துக்கு
nakarattukku
நகரங்களுக்கு
nakaraṅkaḷukku
Genitive நகரத்துடைய
nakarattuṭaiya
நகரங்களுடைய
nakaraṅkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative நகரம்
nakaram
நகரங்கள்
nakaraṅkaḷ
Vocative நகரமே
nakaramē
நகரங்களே
nakaraṅkaḷē
Accusative நகரத்தை
nakarattai
நகரங்களை
nakaraṅkaḷai
Dative நகரத்துக்கு
nakarattukku
நகரங்களுக்கு
nakaraṅkaḷukku
Benefactive நகரத்துக்காக
nakarattukkāka
நகரங்களுக்காக
nakaraṅkaḷukkāka
Genitive 1 நகரத்துடைய
nakarattuṭaiya
நகரங்களுடைய
nakaraṅkaḷuṭaiya
Genitive 2 நகரத்தின்
nakarattiṉ
நகரங்களின்
nakaraṅkaḷiṉ
Locative 1 நகரத்தில்
nakarattil
நகரங்களில்
nakaraṅkaḷil
Locative 2 நகரத்திடம்
nakarattiṭam
நகரங்களிடம்
nakaraṅkaḷiṭam
Sociative 1 நகரத்தோடு
nakarattōṭu
நகரங்களோடு
nakaraṅkaḷōṭu
Sociative 2 நகரத்துடன்
nakarattuṭaṉ
நகரங்களுடன்
nakaraṅkaḷuṭaṉ
Instrumental நகரத்தால்
nakarattāl
நகரங்களால்
nakaraṅkaḷāl
Ablative நகரத்திலிருந்து
nakarattiliruntu
நகரங்களிலிருந்து
nakaraṅkaḷiliruntu

References

  • Johann Philipp Fabricius (1972) “நகரம்”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House
  • University of Madras (1924–1936) “நகரம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.