செல்

Tamil

Etymology

Cognate with Telugu చెల్లు (cellu).

Pronunciation

  • IPA(key): /t͡ɕel/, [sel]

Verb

செல் • (cel)

  1. to go
    Synonym: போ ()
  2. to depart, leave
    Synonym: கிளம்பு (kiḷampu)
  3. to occur
    Synonym: நிகழ் (nikaḻ)
  4. to last, endure, persist
    Synonym: நிலைத்திரு (nilaittiru)
  5. to be suitable, acceptable
    Synonym: பொருந்து (poruntu)
  6. to be over, terminate
  7. to die

Conjugation

Derived terms

  • செல்சார் (celcār)
  • செல்சார்வு (celcārvu)
  • செல்சுடர் (celcuṭar)
  • செல்பாக்கி (celpākki)
  • செல்ல (cella)
  • செல்லக்கட்டு (cellakkaṭṭu)
  • செல்லக்கலியாணம் (cellakkaliyāṇam)
  • செல்லக்குடை (cellakkuṭai)
  • செல்லக்குந்தாணி (cellakkuntāṇi)
  • செல்லங்கொஞ்சு (cellaṅkoñcu)
  • செல்லங்கொடு (cellaṅkoṭu)
  • செல்லச்சிரிப்பு (cellaccirippu)
  • செல்லச்சோறு (cellaccōṟu)
  • செல்லத்தொந்தி (cellattonti)
  • செல்லநடை (cellanaṭai)
  • செல்லநரை (cellanarai)
  • செல்லன் (cellaṉ)
  • செல்லப்பசி (cellappaci)
  • செல்லப்பிள்ளை (cellappiḷḷai)
  • செல்லப்பிள்ளைவிளையாட்டு (cellappiḷḷaiviḷaiyāṭṭu)
  • செல்லப்பிள்ளைவேட்டி (cellappiḷḷaivēṭṭi)
  • செல்லப்பெண் (cellappeṇ)
  • செல்லப்பேச்சு (cellappēccu)
  • செல்லமடிப்பு (cellamaṭippu)
  • செல்லம் (cellam)
  • செல்லம்பொழி (cellampoḻi)
  • செல்லல் (cellal)
  • செல்லா (cellā)
  • செல்லாக்காசு (cellākkācu)
  • செல்லாக்காலம் (cellākkālam)
  • செல்லாநெறி (cellāneṟi)
  • செல்லானகணக்கு (cellāṉakaṇakku)
  • செல்லாமை (cellāmai)
  • செல்லாறு (cellāṟu)
  • செல்லாவாழ்க்கை (cellāvāḻkkai)
  • செல்லாவிடம் (cellāviṭam)
  • செல்லி (celli)
  • செல்லிடம் (celliṭam)
  • செல்லுச்சீட்டு (celluccīṭṭu)
  • செல்லுஞ்சீட்டு (celluñcīṭṭu)
  • செல்லுஞ்சொல் (celluñcol)
  • செல்லுபடி (cellupaṭi)
  • செல்லுமதி (cellumati)
  • செல்லும்புள்ளி (cellumpuḷḷi)
  • செல்லுலகு (cellulaku)
  • செல்வக்களிப்பு (celvakkaḷippu)
  • செல்வக்கிடப்பு (celvakkiṭappu)
  • செல்வச்செருக்கு (celvaccerukku)
  • செல்வநூல் (celvanūl)
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.