கொடை

Tamil

Etymology

From கொடு (koṭu).

Pronunciation

  • (file)
  • IPA(key): /kɔɖɐɪ̯/

Noun

கொடை • (koṭai)

  1. giving away as a gift, donation
  2. (literature) theme of a king distributing liberally to the poor the enemy's cattle captured by him
  3. three day festival of a village deity

Declension

ai-stem declension of கொடை (koṭai)
Singular Plural
Nominative கொடை
koṭai
கொடைகள்
koṭaikaḷ
Vocative கொடையே
koṭaiyē
கொடைகளே
koṭaikaḷē
Accusative கொடையை
koṭaiyai
கொடைகளை
koṭaikaḷai
Dative கொடைக்கு
koṭaikku
கொடைகளுக்கு
koṭaikaḷukku
Genitive கொடையுடைய
koṭaiyuṭaiya
கொடைகளுடைய
koṭaikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative கொடை
koṭai
கொடைகள்
koṭaikaḷ
Vocative கொடையே
koṭaiyē
கொடைகளே
koṭaikaḷē
Accusative கொடையை
koṭaiyai
கொடைகளை
koṭaikaḷai
Dative கொடைக்கு
koṭaikku
கொடைகளுக்கு
koṭaikaḷukku
Benefactive கொடைக்காக
koṭaikkāka
கொடைகளுக்காக
koṭaikaḷukkāka
Genitive 1 கொடையுடைய
koṭaiyuṭaiya
கொடைகளுடைய
koṭaikaḷuṭaiya
Genitive 2 கொடையின்
koṭaiyiṉ
கொடைகளின்
koṭaikaḷiṉ
Locative 1 கொடையில்
koṭaiyil
கொடைகளில்
koṭaikaḷil
Locative 2 கொடையிடம்
koṭaiyiṭam
கொடைகளிடம்
koṭaikaḷiṭam
Sociative 1 கொடையோடு
koṭaiyōṭu
கொடைகளோடு
koṭaikaḷōṭu
Sociative 2 கொடையுடன்
koṭaiyuṭaṉ
கொடைகளுடன்
koṭaikaḷuṭaṉ
Instrumental கொடையால்
koṭaiyāl
கொடைகளால்
koṭaikaḷāl
Ablative கொடையிலிருந்து
koṭaiyiliruntu
கொடைகளிலிருந்து
koṭaikaḷiliruntu

Derived terms

  • கொடைக்கூடம் (koṭaikkūṭam)
  • கொடைத்தம்பம் (koṭaittampam)
  • கொடைநேர் (koṭainēr)
  • கொடைப்பணக்காரன் (koṭaippaṇakkāraṉ)
  • கொடைமடம் (koṭaimaṭam)
  • கொடைமை (koṭaimai)
  • கொடையாளன் (koṭaiyāḷaṉ)
  • கொடையெதிர் (koṭaiyetir)
  • கொடைவஞ்சி (koṭaivañci)
  • கொடைவினா (koṭaiviṉā)
  • கொடைவீரம் (koṭaivīram)

References

This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.