குடி

Tamil

Pronunciation

  • IPA(key): /kʊɖɪ/, [kʊɖi]

Etymology 1

Cognate with Kannada ಕುಡಿ (kuḍi), Malayalam കുടിക്കുക (kuṭikkuka), Telugu కుడుచు (kuḍucu).

Verb

குடி • (kuṭi)

  1. (transitive) to drink

Conjugation

Noun

குடி • (kuṭi)

  1. drinking
  2. drink, beverage
  3. drunkenness, intoxication

Derived terms

  • குடிகாரன் (kuṭikāraṉ)
  • குடிநீர் (kuṭinīr)
  • குடிநீர்த்திரவியம் (kuṭinīrttiraviyam)
  • குடியன் (kuṭiyaṉ)
  • குடிவெறி (kuṭiveṟi)

Etymology 2

Possibly related to Proto-Uralic *kota, and part of a larger Wanderwort complex; see there for more.

Noun

குடி • (kuṭi)

  1. ryot
  2. tenants
  3. subjects, citizens
  4. family
  5. lineage, descent
  6. caste, race
  7. house, home
  8. town, village
Derived terms
  • குடிகெடு (kuṭikeṭu)
  • குடிகேடன் (kuṭikēṭaṉ)
  • குடிகேடி (kuṭikēṭi)
  • குடிகேடு (kuṭikēṭu)
  • குடிக்கசூரி (kuṭikkacūri)
  • குடிக்காசு (kuṭikkācu)
  • குடிக்காடு (kuṭikkāṭu)
  • குடிக்காணி (kuṭikkāṇi)
  • குடிக்காணியாட்சி (kuṭikkāṇiyāṭci)
  • குடிக்காவல் (kuṭikkāval)
  • குடிக்கூலி (kuṭikkūli)
  • குடிக்கூலிக்கெடு (kuṭikkūlikkeṭu)
  • குடிசனம் (kuṭicaṉam)
  • குடிசாய்தல் (kuṭicāytal)
  • குடிசிகை (kuṭicikai)
  • குடிசெய் (kuṭicey)
  • குடிசைதூக்கு (kuṭicaitūkku)
  • குடிஞை (kuṭiñai)
  • குடிதாங்கி (kuṭitāṅki)
  • குடிதிருத்து (kuṭitiruttu)
  • குடித்தனக்காரன் (kuṭittaṉakkāraṉ)
  • குடித்தனப்படு (kuṭittaṉappaṭu)
  • குடித்தனப்பாங்கு (kuṭittaṉappāṅku)
  • குடித்தனம் (kuṭittaṉam)
  • குடித்தனவுறுப்பு (kuṭittaṉavuṟuppu)
  • குடித்தரம் (kuṭittaram)
  • குடித்தெய்வம் (kuṭitteyvam)
  • குடிநாட்டு (kuṭināṭṭu)
  • குடிநிலம் (kuṭinilam)
  • குடிநிலை (kuṭinilai)
  • குடிநீங்காத்திருவிடையாட்டம் (kuṭinīṅkāttiruviṭaiyāṭṭam)
  • குடிபடை (kuṭipaṭai)
  • குடிபுகு (kuṭipuku)
  • குடிபோ (kuṭipō)
  • குடிப்படு (kuṭippaṭu)
  • குடிப்படை (kuṭippaṭai)
  • குடிப்பழி (kuṭippaḻi)
  • குடிப்பாங்கு (kuṭippāṅku)
  • குடிப்பாழ் (kuṭippāḻ)
  • குடிப்பிறப்பாளர் (kuṭippiṟappāḷar)
  • குடிப்பிறப்பு (kuṭippiṟappu)
  • குடிப்பிள்ளை (kuṭippiḷḷai)
  • குடிப்பெண் (kuṭippeṇ)
  • குடிப்பெயர் (kuṭippeyar)
  • குடிமகன் (kuṭimakaṉ)
  • குடிமக்கள் (kuṭimakkaḷ)
  • குடிமக்கள்மானியம் (kuṭimakkaḷmāṉiyam)
  • குடிமதிப்பு (kuṭimatippu)
  • குடிமராமத்து (kuṭimarāmattu)
  • குடிமார்க்கம் (kuṭimārkkam)
  • குடிமிராசு (kuṭimirācu)
  • குடிமுறை (kuṭimuṟai)
  • குடிமுழுகிப்போ (kuṭimuḻukippō)
  • குடிமை (kuṭimai)
  • குடிமைப்பாடு (kuṭimaippāṭu)
  • குடியம்பலம் (kuṭiyampalam)
  • குடியரசு (kuṭiyaracu)
  • குடியழிவு (kuṭiyaḻivu)
  • குடியாட்சி (kuṭiyāṭci)
  • குடியாட்டம் (kuṭiyāṭṭam)
  • குடியானவன் (kuṭiyāṉavaṉ)
  • குடியாயக்கட்டு (kuṭiyāyakkaṭṭu)
  • குடியாள் (kuṭiyāḷ)
  • குடியிரு (kuṭiyiru)
  • குடியிருக்கை (kuṭiyirukkai)
  • குடியிருப்பு (kuṭiyiruppu)
  • குடியிருப்புநத்தம் (kuṭiyiruppunattam)
  • குடியிறங்கு (kuṭiyiṟaṅku)
  • குடியிறை (kuṭiyiṟai)
  • குடியிலார் (kuṭiyilār)
  • குடியுடம்படிக்கை (kuṭiyuṭampaṭikkai)
  • குடியுந்தடியும் (kuṭiyuntaṭiyum)
  • குடியுரிமை (kuṭiyurimai)
  • குடியெழும்பு (kuṭiyeḻumpu)
  • குடியேறு (kuṭiyēṟu)
  • குடியேற்றநாடு (kuṭiyēṟṟanāṭu)
  • குடியேற்றம் (kuṭiyēṟṟam)
  • குடியேற்று (kuṭiyēṟṟu)
  • குடிவா (kuṭivā)
  • குடிவாங்கு (kuṭivāṅku)
  • குடிவாங்கு (kuṭivāṅku)
  • குடிவாரக்கம் (kuṭivārakkam)
  • குடிவாரநிலம் (kuṭivāranilam)
  • குடிவாரம் (kuṭivāram)
  • குடிவாழ்க்கை (kuṭivāḻkkai)
  • குடிவிளங்குதல் (kuṭiviḷaṅkutal)
  • குடிவை (kuṭivai)

References

  • University of Madras (1924–1936) “குடி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.