கிருபை

Tamil

Etymology

From Sanskrit कृपा (kṛpā).

Pronunciation

  • IPA(key): /kɪɾʊbɐɪ̯/
  • (file)

Noun

கிருபை • (kirupai) (plural கிருபைகள்)

  1. grace, clemency, mercy, compassion, benevolence
    Synonyms: இரக்கம் (irakkam), அருள் (aruḷ), ஈவு (īvu), உருக்கம் (urukkam), கனிவு (kaṉivu), நேயம் (nēyam), அன்பு (aṉpu), வேள்வி (vēḷvi), வள்ளல் (vaḷḷal), கேண்மை (kēṇmai), அழுங்கல் (aḻuṅkal), கருணை (karuṇai), காருண்யம் (kāruṇyam), நற்குணம் (naṟkuṇam), தயவு (tayavu), பாசம் (pācam), நேசம் (nēcam), தயை (tayai)
  2. good deed, blessing
    Synonyms: நன்மை (naṉmai), நற்கிரியை (naṟkiriyai), நற்செயல் (naṟceyal), உதவி (utavi), ஒத்தாசை (ottācai)

Declension

ai-stem declension of கிருபை (kirupai)
Singular Plural
Nominative கிருபை
kirupai
கிருபைகள்
kirupaikaḷ
Vocative கிருபையே
kirupaiyē
கிருபைகளே
kirupaikaḷē
Accusative கிருபையை
kirupaiyai
கிருபைகளை
kirupaikaḷai
Dative கிருபைக்கு
kirupaikku
கிருபைகளுக்கு
kirupaikaḷukku
Genitive கிருபையுடைய
kirupaiyuṭaiya
கிருபைகளுடைய
kirupaikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative கிருபை
kirupai
கிருபைகள்
kirupaikaḷ
Vocative கிருபையே
kirupaiyē
கிருபைகளே
kirupaikaḷē
Accusative கிருபையை
kirupaiyai
கிருபைகளை
kirupaikaḷai
Dative கிருபைக்கு
kirupaikku
கிருபைகளுக்கு
kirupaikaḷukku
Benefactive கிருபைக்காக
kirupaikkāka
கிருபைகளுக்காக
kirupaikaḷukkāka
Genitive 1 கிருபையுடைய
kirupaiyuṭaiya
கிருபைகளுடைய
kirupaikaḷuṭaiya
Genitive 2 கிருபையின்
kirupaiyiṉ
கிருபைகளின்
kirupaikaḷiṉ
Locative 1 கிருபையில்
kirupaiyil
கிருபைகளில்
kirupaikaḷil
Locative 2 கிருபையிடம்
kirupaiyiṭam
கிருபைகளிடம்
kirupaikaḷiṭam
Sociative 1 கிருபையோடு
kirupaiyōṭu
கிருபைகளோடு
kirupaikaḷōṭu
Sociative 2 கிருபையுடன்
kirupaiyuṭaṉ
கிருபைகளுடன்
kirupaikaḷuṭaṉ
Instrumental கிருபையால்
kirupaiyāl
கிருபைகளால்
kirupaikaḷāl
Ablative கிருபையிலிருந்து
kirupaiyiliruntu
கிருபைகளிலிருந்து
kirupaikaḷiliruntu
  • கிருபாளு (kirupāḷu)
  • கிருபாமூர்த்தி (kirupāmūrtti)
  • கிருபாசமுத்திரம் (kirupācamuttiram)

References

  • University of Madras (1924–1936) “கிருபை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.