கதிர்

Tamil

Pronunciation

  • IPA(key): /kɐd̪ɪɾ/
  • (file)

Etymology 1

நெற்கதிர்கள்
மரங்களுக்கிடையே விழும் ஒளிக்கதிர்கள்

Cognate with Malayalam കതിര് (katirŭ), Telugu కుదురు (kuduru) and Kannada ಕದಿರ್ (kadir). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)

Noun

கதிர் • (katir)

  1. ray, beam, lazer, light
    Synonyms: கீற்று (kīṟṟu), கிரணம் (kiraṇam)
  2. sunlight, sunshine
    Synonyms: கதிரொளி (katiroḷi), வெயில் (veyil)
  3. ear of grain, spear of grass
  4. spindle, goldsmith's pin

Declension

Declension of கதிர் (katir)
Singular Plural
Nominative கதிர்
katir
கதிர்கள்
katirkaḷ
Vocative கதிரே
katirē
கதிர்களே
katirkaḷē
Accusative கதிரை
katirai
கதிர்களை
katirkaḷai
Dative கதிருக்கு
katirukku
கதிர்களுக்கு
katirkaḷukku
Genitive கதிருடைய
katiruṭaiya
கதிர்களுடைய
katirkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative கதிர்
katir
கதிர்கள்
katirkaḷ
Vocative கதிரே
katirē
கதிர்களே
katirkaḷē
Accusative கதிரை
katirai
கதிர்களை
katirkaḷai
Dative கதிருக்கு
katirukku
கதிர்களுக்கு
katirkaḷukku
Benefactive கதிருக்காக
katirukkāka
கதிர்களுக்காக
katirkaḷukkāka
Genitive 1 கதிருடைய
katiruṭaiya
கதிர்களுடைய
katirkaḷuṭaiya
Genitive 2 கதிரின்
katiriṉ
கதிர்களின்
katirkaḷiṉ
Locative 1 கதிரில்
katiril
கதிர்களில்
katirkaḷil
Locative 2 கதிரிடம்
katiriṭam
கதிர்களிடம்
katirkaḷiṭam
Sociative 1 கதிரோடு
katirōṭu
கதிர்களோடு
katirkaḷōṭu
Sociative 2 கதிருடன்
katiruṭaṉ
கதிர்களுடன்
katirkaḷuṭaṉ
Instrumental கதிரால்
katirāl
கதிர்களால்
katirkaḷāl
Ablative கதிரிலிருந்து
katiriliruntu
கதிர்களிலிருந்து
katirkaḷiliruntu

Derived terms

  • கதிரவன் (katiravaṉ)
  • கதிரோன் (katirōṉ)
  • கதிர்காமம் (katirkāmam)
  • கதிர்க்கடவுள் (katirkkaṭavuḷ)
  • கதிர்க்கட்டு (katirkkaṭṭu)
  • கதிர்க்கம்பி (katirkkampi)
  • கதிர்க்காணம் (katirkkāṇam)
  • கதிர்க்காம்பு (katirkkāmpu)
  • கதிர்க்குஞ்சம் (katirkkuñcam)
  • கதிர்க்குடலை (katirkkuṭalai)
  • கதிர்க்கோல் (katirkkōl)
  • கதிர்ச்சாலேகம் (katirccālēkam)
  • கதிர்ச்சிலை (katirccilai)
  • கதிர்த்தாக்கம் (katirttākkam)
  • கதிர்த்தானியம் (katirttāṉiyam)
  • கதிர்நாள் (katirnāḷ)
  • கதிர்ப்பகை (katirppakai)
  • கதிர்ப்பயிர் (katirppayir)
  • கதிர்ப்பாரி (katirppāri)
  • கதிர்ப்பாளை (katirppāḷai)
  • கதிர்ப்பு (katirppu)
  • கதிர்ப்புல் (katirppul)
  • கதிர்ப்போர் (katirppōr)
  • கதிர்மகன் (katirmakaṉ)
  • கதிர்முத்து (katirmuttu)
  • கதிர்வட்டம் (katirvaṭṭam)
  • கதிர்வால் (katirvāl)

Verb

கதிர் • (katir) (archaic)

  1. to shine, glitter
    Synonyms: மின்னு (miṉṉu), ஒளிர் (oḷir), பிரகாசி (pirakāci)
  2. to multiply, increase, grow
    Synonyms: வளர் (vaḷar), பெருக்கு (perukku), கூட்டு (kūṭṭu)
  3. to reveal, show, manifest
    Synonyms: வெளிப்படு (veḷippaṭu), காட்டு (kāṭṭu), தோன்று (tōṉṟu)
  4. to be elated, puffed

Conjugation

Etymology 2

(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)

Noun

கதிர் • (katir)

  1. year
    Synonyms: ஆண்டு (āṇṭu), வருடம் (varuṭam)
  2. awl, needle
    Synonym: ஊசி (ūci)
  3. hole
    Synonyms: துளை (tuḷai), ஓட்டை (ōṭṭai), துவாரம் (tuvāram)
Declension
Declension of கதிர் (katir)
Singular Plural
Nominative கதிர்
katir
கதிர்கள்
katirkaḷ
Vocative கதிரே
katirē
கதிர்களே
katirkaḷē
Accusative கதிரை
katirai
கதிர்களை
katirkaḷai
Dative கதிருக்கு
katirukku
கதிர்களுக்கு
katirkaḷukku
Genitive கதிருடைய
katiruṭaiya
கதிர்களுடைய
katirkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative கதிர்
katir
கதிர்கள்
katirkaḷ
Vocative கதிரே
katirē
கதிர்களே
katirkaḷē
Accusative கதிரை
katirai
கதிர்களை
katirkaḷai
Dative கதிருக்கு
katirukku
கதிர்களுக்கு
katirkaḷukku
Benefactive கதிருக்காக
katirukkāka
கதிர்களுக்காக
katirkaḷukkāka
Genitive 1 கதிருடைய
katiruṭaiya
கதிர்களுடைய
katirkaḷuṭaiya
Genitive 2 கதிரின்
katiriṉ
கதிர்களின்
katirkaḷiṉ
Locative 1 கதிரில்
katiril
கதிர்களில்
katirkaḷil
Locative 2 கதிரிடம்
katiriṭam
கதிர்களிடம்
katirkaḷiṭam
Sociative 1 கதிரோடு
katirōṭu
கதிர்களோடு
katirkaḷōṭu
Sociative 2 கதிருடன்
katiruṭaṉ
கதிர்களுடன்
katirkaḷuṭaṉ
Instrumental கதிரால்
katirāl
கதிர்களால்
katirkaḷāl
Ablative கதிரிலிருந்து
katiriliruntu
கதிர்களிலிருந்து
katirkaḷiliruntu

References

    This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.