உயிர்

Tamil

Alternative forms

  • உசுரு (ucuru), உசிர் (ucir) dialectal

Etymology

From Proto-Dravidian *ucV- (to live, subsist), cognate with Kannada ಉಸಿರು (usiru), Malayalam ഉയിർ (uyiṟ), Telugu ఉసురు (usuru, life, breath).

Pronunciation

  • IPA(key): /ʊjɪɾ/
  • (file)

Noun

உயிர் • (uyir)

  1. life, living being, soul
  2. breath
  3. (grammar) vowel

Declension

Declension of உயிர் (uyir)
Singular Plural
Nominative உயிர்
uyir
உயிர்கள்
uyirkaḷ
Vocative உயிரே
uyirē
உயிர்களே
uyirkaḷē
Accusative உயிரை
uyirai
உயிர்களை
uyirkaḷai
Dative உயிருக்கு
uyirukku
உயிர்களுக்கு
uyirkaḷukku
Genitive உயிருடைய
uyiruṭaiya
உயிர்களுடைய
uyirkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative உயிர்
uyir
உயிர்கள்
uyirkaḷ
Vocative உயிரே
uyirē
உயிர்களே
uyirkaḷē
Accusative உயிரை
uyirai
உயிர்களை
uyirkaḷai
Dative உயிருக்கு
uyirukku
உயிர்களுக்கு
uyirkaḷukku
Benefactive உயிருக்காக
uyirukkāka
உயிர்களுக்காக
uyirkaḷukkāka
Genitive 1 உயிருடைய
uyiruṭaiya
உயிர்களுடைய
uyirkaḷuṭaiya
Genitive 2 உயிரின்
uyiriṉ
உயிர்களின்
uyirkaḷiṉ
Locative 1 உயிரில்
uyiril
உயிர்களில்
uyirkaḷil
Locative 2 உயிரிடம்
uyiriṭam
உயிர்களிடம்
uyirkaḷiṭam
Sociative 1 உயிரோடு
uyirōṭu
உயிர்களோடு
uyirkaḷōṭu
Sociative 2 உயிருடன்
uyiruṭaṉ
உயிர்களுடன்
uyirkaḷuṭaṉ
Instrumental உயிரால்
uyirāl
உயிர்களால்
uyirkaḷāl
Ablative உயிரிலிருந்து
uyiriliruntu
உயிர்களிலிருந்து
uyirkaḷiliruntu

Derived terms

  • இன்னுயிர் (iṉṉuyir)
  • ஈருயிர் (īruyir)
  • ஈருயிர்க்காரி (īruyirkkāri)
  • ஈருயிர்ப்பிணவு (īruyirppiṇavu)
  • உயிரணு (uyiraṇu)
  • உயிரி (uyiri)
  • உயிரித் தொழில்நுட்பம் (uyirit toḻilnuṭpam)
  • உயிரினம் (uyiriṉam)
  • உயிரியல் (uyiriyal)
  • உயிரிழப்பு (uyiriḻappu)
  • உயிரெழுத்து (uyireḻuttu)
  • உயிர் உரம் (uyir uram)
  • உயிர் வேதியியல் (uyir vētiyiyal)
  • உயிர்ச்சத்து (uyirccattu)
  • உயிர்த்தெழு (uyirtteḻu)
  • உயிர்த்தெழுகை (uyirtteḻukai)
  • உயிர்த்தோழன் (uyirttōḻaṉ)
  • உயிர்த்தோழி (uyirttōḻi)
  • உயிர்ப்பலி (uyirppali)
  • உயிர்ப்பாங்கி (uyirppāṅki)
  • உயிர்ப்பிச்சை (uyirppiccai)
  • உயிர்ப்பு (uyirppu)
  • உயிர்மெய் (uyirmey)
  • உயிர்வளி (uyirvaḷi)
  • ஊருயிர் (ūruyir)
  • காட்டுயிர் (kāṭṭuyir)
  • குற்றுயிர் (kuṟṟuyir)
  • நுண்ணுயிர் (nuṇṇuyir)
  • பல்லுயிரியம் (palluyiriyam)
  • பல்லுயிர் (palluyir)
  • புத்துயிர் (puttuyir)

References

  • University of Madras (1924–1936) “உயிர்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
  • Burrow, T., Emeneau, M. B. (1984) “uy”, in A Dravidian etymological dictionary, 2nd edition, Oxford University Press, →ISBN.
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.