அழி

Tamil

Pronunciation

  • IPA(key): /ɐɻɪ/, [ɐɻi]

Etymology 1

Inherited from Proto-Dravidian *aẓ-i- (to perish). Cognate with Kannada ಅಳಿ (aḷi), Malayalam അഴിയുക (aḻiyuka).

Verb

அழி • (aḻi)

  1. (intransitive) to perish, be ruined
  2. to decay, be mutilated
  3. to fail, be frustrated
  4. to become unsettled, lose standing
  5. to be defeated
  6. to melt with love
  7. to suffer, be troubled
  8. to be disheartened
  9. to swell, increase
  10. to sympathize with
  11. to be spent, used up, sold out, exhausted
Conjugation
Derived terms
  • அழிகடை (aḻikaṭai)
  • அழிகட்டு (aḻikaṭṭu)
  • அழிகாலி (aḻikāli)
  • அழிகுநன் (aḻikunaṉ)
  • அழிதகன் (aḻitakaṉ)
  • அழிதகவு (aḻitakavu)
  • அழிதலை (aḻitalai)
  • அழிதூஉ (aḻitū’u)
  • அழித்தல் (aḻittal)
  • அழிந்தவள் (aḻintavaḷ)
  • அழிந்தோரைநிறுத்தல் (aḻintōrainiṟuttal)
  • அழிபாடு (aḻipāṭu)
  • அழிபு (aḻipu)
  • அழிப்பு (aḻippu)
  • அழிமதி (aḻimati)
  • அழிமானம் (aḻimāṉam)
  • அழிமுதல் (aḻimutal)
  • அழியமாறு (aḻiyamāṟu)
  • அழியல் (aḻiyal)
  • அழியாமுதல் (aḻiyāmutal)
  • அழியாவியல்பு (aḻiyāviyalpu)
  • அழிவது (aḻivatu)
  • அழிவழக்கு (aḻivaḻakku)
  • அழிவாய் (aḻivāy)
  • அழிவி (aḻivi)
  • அழிவு (aḻivu)
  • அழிவுகாலம் (aḻivukālam)
  • அழிவுபாடு (aḻivupāṭu)
  • அழிவுபாட்டபாவம் (aḻivupāṭṭapāvam)
  • கற்பழி (kaṟpaḻi)
  • சீரழி (cīraḻi)

Etymology 2

Causative of the verb above. Cognate with Malayalam അഴിക്കുക (aḻikkuka).

Verb

அழி • (aḻi) (transitive)

  1. to erase
  2. to destroy, exterminate
  3. to spend
  4. to ruin, damage
  5. to efface, obliterate
  6. to disarrange
  7. to change the form or mode of
  8. to cause to forget
  9. to smear
  10. to bring to a close
Conjugation
Derived terms
  • அழிச்சாட்டியம் (aḻiccāṭṭiyam)
  • அழித்து (aḻittu)
  • அழிபெயல் (aḻipeyal)
  • அழிப்பன் (aḻippaṉ)
  • அழிப்பாளன் (aḻippāḷaṉ)
  • அழிப்பாளி (aḻippāḷi)
  • அழிப்பு (aḻippu)
  • அழிம்பன் (aḻimpaṉ)
  • அழிம்பு (aḻimpu)

Noun

அழி • (aḻi)

  1. destruction, ruin
  2. straw
  3. crib for straw
  4. lattice
  5. pity
Declension
i-stem declension of அழி (aḻi)
Singular Plural
Nominative அழி
aḻi
அழிகள்
aḻikaḷ
Vocative அழியே
aḻiyē
அழிகளே
aḻikaḷē
Accusative அழியை
aḻiyai
அழிகளை
aḻikaḷai
Dative அழிக்கு
aḻikku
அழிகளுக்கு
aḻikaḷukku
Genitive அழியுடைய
aḻiyuṭaiya
அழிகளுடைய
aḻikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative அழி
aḻi
அழிகள்
aḻikaḷ
Vocative அழியே
aḻiyē
அழிகளே
aḻikaḷē
Accusative அழியை
aḻiyai
அழிகளை
aḻikaḷai
Dative அழிக்கு
aḻikku
அழிகளுக்கு
aḻikaḷukku
Benefactive அழிக்காக
aḻikkāka
அழிகளுக்காக
aḻikaḷukkāka
Genitive 1 அழியுடைய
aḻiyuṭaiya
அழிகளுடைய
aḻikaḷuṭaiya
Genitive 2 அழியின்
aḻiyiṉ
அழிகளின்
aḻikaḷiṉ
Locative 1 அழியில்
aḻiyil
அழிகளில்
aḻikaḷil
Locative 2 அழியிடம்
aḻiyiṭam
அழிகளிடம்
aḻikaḷiṭam
Sociative 1 அழியோடு
aḻiyōṭu
அழிகளோடு
aḻikaḷōṭu
Sociative 2 அழியுடன்
aḻiyuṭaṉ
அழிகளுடன்
aḻikaḷuṭaṉ
Instrumental அழியால்
aḻiyāl
அழிகளால்
aḻikaḷāl
Ablative அழியிலிருந்து
aḻiyiliruntu
அழிகளிலிருந்து
aḻikaḷiliruntu

References

  • University of Madras (1924–1936) “அழி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.