સાંભળવું
Gujarati
Etymology
Gujarati verb set |
---|
સાંભળવું (sā̃bhaḷvũ) |
સંભળાવવું (sambhaḷāvvũ) |
Inherited from Old Gujarati सांभलिवउं (sāṃbhalivaüṃ), from Prakrit 𑀲𑀁𑀪𑀮𑀇 (saṃbhalaï), from Ashokan Prakrit *𑀲𑀁𑀪𑀮𑀢𑀺 (*saṃbhalati).
Conjugation
Conjugation of સાંભળવું
Verbal Noun | Conjunctive | Consecutive | Desiderative | Potential | Passive | Contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
સાંભળવાનું (sā̃bhaḷvānũ) |
સાંભળી (sā̃bhaḷī) |
સાંભળીને (sā̃bhaḷīne) |
સાંભળવું હોવું (sā̃bhaḷvũ hovũ)1, 2 |
સાંભળી શકવું (sā̃bhaḷī śakvũ)2 |
સંભળાય (sambhaḷāya) |
સાંભળત (sā̃bhaḷta) |
1 Note: સાંભળવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
Simple present / conditional |
Future | Present progressive | Negative future | Negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | સાંભળું (sā̃bhaḷũ) |
સાંભળીશ (sā̃bhaḷīś) |
સાંભળું છું (sā̃bhaḷũ chũ) |
નહીં સાંભળું (nahī̃ sā̃bhaḷũ) |
ન સાંભળું (na sā̃bhaḷũ) |
અમે, આપણે | સાંભળીએ (sā̃bhaḷīe) |
સાંભળીશું (sā̃bhaḷīśũ) |
સાંભળીએ છીએ (sā̃bhaḷīe chīe) |
નહીં સાંભળીએ (nahī̃ sā̃bhaḷīe) |
ન સાંભળીએ (na sā̃bhaḷīe) |
તું | સાંભળે (sā̃bhaḷe) |
સાંભળશે (sā̃bhaḷśe), સાંભળીશ (sā̃bhaḷīś) |
સાંભળે છે (sā̃bhaḷe che) |
નહીં સાંભળે (nahī̃ sā̃bhaḷe) |
ન સાંભળે (na sā̃bhaḷe) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | સાંભળે (sā̃bhaḷe) |
સાંભળશે (sā̃bhaḷśe) |
સાંભળે છે (sā̃bhaḷe che) |
નહીં સાંભળે (nahī̃ sā̃bhaḷe) |
ન સાંભળે (na sā̃bhaḷe) |
તમે | સાંભળો (sā̃bhaḷo) |
સાંભળશો (sā̃bhaḷśo) |
સાંભળો છો (sā̃bhaḷo cho) |
નહીં સાંભળો (nahī̃ sā̃bhaḷo) |
ન સાંભળો (na sā̃bhaḷo) |
Negative present progressive |
Past | Negative past |
Past progressive |
Future progressive, presumptive |
Present subjunctive |
Contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી સાંભળતું (nathī sā̃bhaḷtũ)* |
સાંભળ્યું (sā̃bhaḷyũ)* |
નહોતું સાંભળ્યું (nahotũ sā̃bhaḷyũ)* |
સાંભળતું હતું (sā̃bhaḷtũ hatũ)* |
સાંભળતું હોવું (sā̃bhaḷtũ hovũ)1 |
સાંભળતું હોવું (sā̃bhaḷtũ hovũ)2 |
સાંભળતું હોત (sā̃bhaḷtũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | સાંભળીએ! (sā̃bhaḷīe!) |
ન સાંભળીએ! (na sā̃bhaḷīe!) | |
તું | સાંભળ! (sā̃bhaḷ!) |
સાંભળજે (sā̃bhaḷje) |
ન સાંભળ! (na sā̃bhaḷ!) |
તમે | સાંભળો! (sā̃bhaḷo!) |
સાંભળજો (sā̃bhaḷjo) |
ન સાંભળો! (na sā̃bhaḷo!) |
Derived terms
- સાંભળતાંવેંત (sā̃bhaḷtā̃vent)
Further reading
More information
- “સાંભળવું”, in Gujaratilexicon.com [Gujarati-English dictionary], Arnion Technologies, 2009.
- “સાંભળવું”, in Gujaratilexicon.com [Gujarati-Gujarati dictionary], Arnion Technologies, 2009.
- “સાંભળવું”, in गुजराती-हिंदी-अंग्रेज़ी त्रिभाषा कोश (gujrātī-hindī-aṅgrezī tribhāṣā koś) [Gujarati-Hindi-English Trilingual Dictionary] (in Hindi), volume 3, केंद्रीय हिंदी निदेशालय [Central Hindi Directorate], 1989, page 2070
- Turner, Ralph Lilley (1969–1985) “*saṁbhalati”, in A Comparative Dictionary of the Indo-Aryan Languages, London: Oxford University Press, page 751
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.