நாக்கு

See also: நக்கு

Tamil

Etymology

From நக்கு (nakku, to lick). Cognate with Malayalam നാക്ക് (nākkŭ).

Pronunciation

  • IPA(key): /n̪aːkːʊ/, [n̪aːkːɯ]
  • (file)

Noun

நாக்கு • (nākku)

  1. (anatomy) tongue

Synonyms

Derived terms

  • நாக்குத்தடித்தல் (nākkuttaṭittal)
  • நாக்குத்தட்டுதல் (nākkuttaṭṭutal)
  • நாக்குத்தப்பு (nākkuttappu)
  • நாக்குத்தாளம்போடுதல் (nākkuttāḷampōṭutal)
  • நாக்குத்திருந்துதல் (nākkuttiruntutal)
  • நாக்குத்தீட்டு (nākkuttīṭṭu)
  • நாக்குநீளம் (nākkunīḷam)
  • நாக்குநீள் (nākkunīḷ)
  • நாக்குப்புண் (nākkuppuṇ)
  • நாக்குப்புரள் (nākkuppuraḷ)
  • நாக்குப்புற்று (nākkuppuṟṟu)
  • நாக்குப்பூச்சி (nākkuppūcci)
  • நாக்குப்பூச்சியாணி (nākkuppūcciyāṇi)
  • நாக்குப்பூச்சிரோகம் (nākkuppūccirōkam)
  • நாக்குமீன் (nākkumīṉ)
  • நாக்குமூக்கு (nākkumūkku)
  • நாக்குமேற்றாளி (nākkumēṟṟāḷi)
  • நாக்குறுதி (nākkuṟuti)
  • நாக்குழறு (nākkuḻaṟu)
  • நாக்குவளை (nākkuvaḷai)
  • நாக்குவழி (nākkuvaḻi)
  • நாக்குவாங்கிப்போதல் (nākkuvāṅkippōtal)
  • நாக்குவாங்கு (nākkuvāṅku)
  • நாக்குவிரணம் (nākkuviraṇam)
  • நாக்குவிழுதல் (nākkuviḻutal)
  • நாக்குஸ்தம்பனம் (nākkustampaṉam)

References

  • University of Madras (1924–1936) “நாக்கு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.