சமை
Tamil
Conjugation
Conjugation of சமை (camai)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | சமைக்கிறேன் (camaikkiṟēṉ) | சமைக்கிறாய் (camaikkiṟāy) | சமைக்கிறான் (camaikkiṟāṉ) | சமைக்கிறாள் (camaikkiṟāḷ) | சமைக்கிறார் (camaikkiṟār) | சமைக்கிறது (camaikkiṟatu) | |
past | சமைத்தேன் (camaittēṉ) | சமைத்தாய் (camaittāy) | சமைத்தான் (camaittāṉ) | சமைத்தாள் (camaittāḷ) | சமைத்தார் (camaittār) | சமைத்தது (camaittatu) | |
future | சமைப்பேன் (camaippēṉ) | சமைப்பாய் (camaippāy) | சமைப்பான் (camaippāṉ) | சமைப்பாள் (camaippāḷ) | சமைப்பார் (camaippār) | சமைக்கும் (camaikkum) | |
future negative | சமைக்கமாட்டேன் (camaikkamāṭṭēṉ) | சமைக்கமாட்டாய் (camaikkamāṭṭāy) | சமைக்கமாட்டான் (camaikkamāṭṭāṉ) | சமைக்கமாட்டாள் (camaikkamāṭṭāḷ) | சமைக்கமாட்டார் (camaikkamāṭṭār) | சமைக்காது (camaikkātu) | |
negative | சமைக்கவில்லை (camaikkavillai) | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | சமைக்கிறோம் (camaikkiṟōm) | சமைக்கிறீர்கள் (camaikkiṟīrkaḷ) | சமைக்கிறார்கள் (camaikkiṟārkaḷ) | சமைக்கின்றன (camaikkiṉṟaṉa) | |||
past | சமைத்தோம் (camaittōm) | சமைத்தீர்கள் (camaittīrkaḷ) | சமைத்தார்கள் (camaittārkaḷ) | சமைத்தன (camaittaṉa) | |||
future | சமைப்போம் (camaippōm) | சமைப்பீர்கள் (camaippīrkaḷ) | சமைப்பார்கள் (camaippārkaḷ) | சமைப்பன (camaippaṉa) | |||
future negative | சமைக்கமாட்டோம் (camaikkamāṭṭōm) | சமைக்கமாட்டீர்கள் (camaikkamāṭṭīrkaḷ) | சமைக்கமாட்டார்கள் (camaikkamāṭṭārkaḷ) | சமைக்கா (camaikkā) | |||
negative | சமைக்கவில்லை (camaikkavillai) | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
சமை (camai) | சமையுங்கள் (camaiyuṅkaḷ) | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
சமைக்காதே (camaikkātē) | சமைக்காதீர்கள் (camaikkātīrkaḷ) | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of சமைத்துவிடு (camaittuviṭu) | past of சமைத்துவிட்டிரு (camaittuviṭṭiru) | future of சமைத்துவிடு (camaittuviṭu) | |||||
progressive | சமைத்துகொண்டிரு (camaittukoṇṭiru) | ||||||
effective | சமைக்கப்படு (camaikkappaṭu) | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | சமைக்க (camaikka) | சமைக்காமல் இருக்க (camaikkāmal irukka) | |||||
potential | சமைக்கலாம் (camaikkalām) | சமைக்காமல் இருக்கலாம் (camaikkāmal irukkalām) | |||||
cohortative | சமைக்கட்டும் (camaikkaṭṭum) | சமைக்காமல் இருக்கட்டும் (camaikkāmal irukkaṭṭum) | |||||
casual conditional | சமைப்பதால் (camaippatāl) | சமைக்காத்தால் (camaikkāttāl) | |||||
conditional | சமைத்தால் (camaittāl) | சமைக்காவிட்டால் (camaikkāviṭṭāl) | |||||
adverbial participle | சமைத்து (camaittu) | சமைக்காமல் (camaikkāmal) | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
சமைக்கிற (camaikkiṟa) | சமைத்த (camaitta) | சமைக்கும் (camaikkum) | சமைக்காத (camaikkāta) | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | சமைக்கிறவன் (camaikkiṟavaṉ) | சமைக்கிறவள் (camaikkiṟavaḷ) | சமைக்கிறவர் (camaikkiṟavar) | சமைக்கிறது (camaikkiṟatu) | சமைக்கிறவர்கள் (camaikkiṟavarkaḷ) | சமைக்கிறவை (camaikkiṟavai) | |
past | சமைத்தவன் (camaittavaṉ) | சமைத்தவள் (camaittavaḷ) | சமைத்தவர் (camaittavar) | சமைத்தது (camaittatu) | சமைத்தவர்கள் (camaittavarkaḷ) | சமைத்தவை (camaittavai) | |
future | சமைப்பவன் (camaippavaṉ) | சமைப்பவள் (camaippavaḷ) | சமைப்பவர் (camaippavar) | சமைப்பது (camaippatu) | சமைப்பவர்கள் (camaippavarkaḷ) | சமைப்பவை (camaippavai) | |
negative | சமைக்காதவன் (camaikkātavaṉ) | சமைக்காதவள் (camaikkātavaḷ) | சமைக்காதவர் (camaikkātavar) | சமைக்காதது (camaikkātatu) | சமைக்காதவர்கள் (camaikkātavarkaḷ) | சமைக்காதவை (camaikkātavai) | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
சமைப்பது (camaippatu) | சமைதல் (camaital) | சமைக்கல் (camaikkal) |
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.