கிழங்கு

Tamil

Etymology

Inherited from Proto-Dravidian *kiẓank-. From கீழ் (kīḻ, to dig; underneath, bottom). Compare Kannada ಗೆಣಸು (geṇasu), Malayalam കിഴങ്ങ് (kiḻaṅṅŭ), Tulu ಕೆರೆಂಗ್ (kereṅgŭ).

Pronunciation

  • IPA(key): /kɪɻɐŋɡʊ/, [kɪɻɐŋɡɯ]

Noun

கிழங்கு • (kiḻaṅku)

  1. any edible bulbous root or tuber, such as potato, yam, turnip, parsnip, palmyra root, etc.

Derived terms

  • அருருட்டுக்கிழங்கு (aruruṭṭukkiḻaṅku)
  • ஆழாடக்கிழங்கு (āḻāṭakkiḻaṅku)
  • உருளைக்கிழங்கு (uruḷaikkiḻaṅku)
  • உரோமக்கிழங்கு (urōmakkiḻaṅku)
  • ஏழிலைக்கிழங்கு (ēḻilaikkiḻaṅku)
  • கன்னிக்கிழங்கு (kaṉṉikkiḻaṅku)
  • கருடன்கிழங்கு (karuṭaṉkiḻaṅku)
  • கர்ப்பூரக்கிச்சிலிக்கிழங்கு (karppūrakkiccilikkiḻaṅku)
  • கலப்பைக்கிழங்கு (kalappaikkiḻaṅku)
  • கார்த்திகைக்கிழங்கு (kārttikaikkiḻaṅku)
  • கிச்சிலிக்கிழங்கு (kiccilikkiḻaṅku)
  • கிளிமூக்குக்கிழங்கு (kiḷimūkkukkiḻaṅku)
  • கிழங்குமஞ்சள் (kiḻaṅkumañcaḷ)
  • குடைக்கிழங்கு (kuṭaikkiḻaṅku)
  • குட்டிக்கிழங்கு (kuṭṭikkiḻaṅku)
  • குருகுக்கிழங்கு (kurukukkiḻaṅku)
  • கொழும்புக்கிழங்கு (koḻumpukkiḻaṅku)
  • கோடங்கிழங்கு (kōṭaṅkiḻaṅku)
  • கோடைக்கிழங்கு (kōṭaikkiḻaṅku)
  • கோரைக்கிழங்கு (kōraikkiḻaṅku)
  • கோவங்கிழங்கு (kōvaṅkiḻaṅku)
  • சாவாக்கிழங்கு (cāvākkiḻaṅku)
  • சிறுகிழங்கு (ciṟukiḻaṅku)
  • சிவனார்கிழங்கு (civaṉārkiḻaṅku)
  • சீனக்கிழங்கு (cīṉakkiḻaṅku)
  • சீனிக்கிழங்கு (cīṉikkiḻaṅku)
  • சீமைக்கிச்சிலிக்கிழங்கு (cīmaikkiccilikkiḻaṅku)
  • சேப்பங்கிழங்கு (cēppaṅkiḻaṅku)
  • சேமக்கிழங்கு (cēmakkiḻaṅku)
  • சேவகனார்கிழங்கு (cēvakaṉārkiḻaṅku)
  • நாட்டுமஞ்சட்சீனக்கிழங்கு (nāṭṭumañcaṭcīṉakkiḻaṅku)
  • நிலக்கிழங்கு (nilakkiḻaṅku)
  • பனங்கிழங்கு (paṉaṅkiḻaṅku)
  • பிடிகிழங்கு (piṭikiḻaṅku)
  • பிரப்பங்கிழங்கு (pirappaṅkiḻaṅku)
  • புதுச்சேரிவள்ளிக்கிழங்கு (putuccērivaḷḷikkiḻaṅku)
  • பூச்சர்க்கரைக்கிழங்கு (pūccarkkaraikkiḻaṅku)
  • பூலாங்கிழங்கு (pūlāṅkiḻaṅku)
  • பெருங்கிழங்கு (peruṅkiḻaṅku)
  • பேதிக்கிழங்கு (pētikkiḻaṅku)
  • மஞ்சட்சீனக்கிழங்கு (mañcaṭcīṉakkiḻaṅku)
  • மண்கிழங்கு (maṇkiḻaṅku)
  • மயர்க்கிழங்கு (mayarkkiḻaṅku)
  • மாகாளிக்கிழங்கு (mākāḷikkiḻaṅku)
  • முள்ளங்கிழங்கு (muḷḷaṅkiḻaṅku)
  • மெருகங்கிழங்கு (merukaṅkiḻaṅku)
  • யாமிசுக்கிழங்கு (yāmicukkiḻaṅku)
  • வத்தாளகிழங்கு (vattāḷakiḻaṅku)
  • வரியாத்துக்கிழங்கு (variyāttukkiḻaṅku)
  • விற்புருதிக்கிழங்கு (viṟpurutikkiḻaṅku)
  • வீராணிக்கிழங்கு (vīrāṇikkiḻaṅku)
  • வெள்ளிக்கிழங்கு (veḷḷikkiḻaṅku)

References

  • University of Madras (1924–1936) “கிழங்கு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.