அனுப்பு
Tamil
Etymology
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Conjugation
Conjugation of அனுப்பு (aṉuppu)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | அனுப்புகிறேன் (aṉuppukiṟēṉ) | அனுப்புகிறாய் (aṉuppukiṟāy) | அனுப்புகிறான் (aṉuppukiṟāṉ) | அனுப்புகிறாள் (aṉuppukiṟāḷ) | அனுப்புகிறார் (aṉuppukiṟār) | அனுப்புகிறது (aṉuppukiṟatu) | |
past | அனுப்பினேன் (aṉuppiṉēṉ) | அனுப்பினாய் (aṉuppiṉāy) | அனுப்பினான் (aṉuppiṉāṉ) | அனுப்பினாள் (aṉuppiṉāḷ) | அனுப்பினார் (aṉuppiṉār) | அனுப்பினது (aṉuppiṉatu) | |
future | அனுப்புவேன் (aṉuppuvēṉ) | அனுப்புவாய் (aṉuppuvāy) | அனுப்புவான் (aṉuppuvāṉ) | அனுப்புவாள் (aṉuppuvāḷ) | அனுப்புவார் (aṉuppuvār) | அனுப்பும் (aṉuppum) | |
future negative | அனுப்பமாட்டேன் (aṉuppamāṭṭēṉ) | அனுப்பமாட்டாய் (aṉuppamāṭṭāy) | அனுப்பமாட்டான் (aṉuppamāṭṭāṉ) | அனுப்பமாட்டாள் (aṉuppamāṭṭāḷ) | அனுப்பமாட்டார் (aṉuppamāṭṭār) | அனுப்பாது (aṉuppātu) | |
negative | அனுப்பவில்லை (aṉuppavillai) | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | அனுப்புகிறோம் (aṉuppukiṟōm) | அனுப்புகிறீர்கள் (aṉuppukiṟīrkaḷ) | அனுப்புகிறார்கள் (aṉuppukiṟārkaḷ) | அனுப்புகின்றன (aṉuppukiṉṟaṉa) | |||
past | அனுப்பினோம் (aṉuppiṉōm) | அனுப்பினீர்கள் (aṉuppiṉīrkaḷ) | அனுப்பினார்கள் (aṉuppiṉārkaḷ) | அனுப்பினன (aṉuppiṉaṉa) | |||
future | அனுப்புவோம் (aṉuppuvōm) | அனுப்புவீர்கள் (aṉuppuvīrkaḷ) | அனுப்புவார்கள் (aṉuppuvārkaḷ) | அனுப்புவன (aṉuppuvaṉa) | |||
future negative | அனுப்பமாட்டோம் (aṉuppamāṭṭōm) | அனுப்பமாட்டீர்கள் (aṉuppamāṭṭīrkaḷ) | அனுப்பமாட்டார்கள் (aṉuppamāṭṭārkaḷ) | அனுப்பா (aṉuppā) | |||
negative | அனுப்பவில்லை (aṉuppavillai) | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
அனுப்பு (aṉuppu) | அனுப்புங்கள் (aṉuppuṅkaḷ) | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
அனுப்பாதே (aṉuppātē) | அனுப்பாதீர்கள் (aṉuppātīrkaḷ) | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of அனுப்பிவிடு (aṉuppiviṭu) | past of அனுப்பிவிட்டிரு (aṉuppiviṭṭiru) | future of அனுப்பிவிடு (aṉuppiviṭu) | |||||
progressive | அனுப்பிகொண்டிரு (aṉuppikoṇṭiru) | ||||||
effective | அனுப்பப்படு (aṉuppappaṭu) | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | அனுப்ப (aṉuppa) | அனுப்பாமல் இருக்க (aṉuppāmal irukka) | |||||
potential | அனுப்பலாம் (aṉuppalām) | அனுப்பாமல் இருக்கலாம் (aṉuppāmal irukkalām) | |||||
cohortative | அனுப்பட்டும் (aṉuppaṭṭum) | அனுப்பாமல் இருக்கட்டும் (aṉuppāmal irukkaṭṭum) | |||||
casual conditional | அனுப்புவதால் (aṉuppuvatāl) | அனுப்பாத்தால் (aṉuppāttāl) | |||||
conditional | அனுப்பினால் (aṉuppiṉāl) | அனுப்பாவிட்டால் (aṉuppāviṭṭāl) | |||||
adverbial participle | அனுப்பி (aṉuppi) | அனுப்பாமல் (aṉuppāmal) | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
அனுப்புகிற (aṉuppukiṟa) | அனுப்பின (aṉuppiṉa) | அனுப்பும் (aṉuppum) | அனுப்பாத (aṉuppāta) | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | அனுப்புகிறவன் (aṉuppukiṟavaṉ) | அனுப்புகிறவள் (aṉuppukiṟavaḷ) | அனுப்புகிறவர் (aṉuppukiṟavar) | அனுப்புகிறது (aṉuppukiṟatu) | அனுப்புகிறவர்கள் (aṉuppukiṟavarkaḷ) | அனுப்புகிறவை (aṉuppukiṟavai) | |
past | அனுப்பினவன் (aṉuppiṉavaṉ) | அனுப்பினவள் (aṉuppiṉavaḷ) | அனுப்பினவர் (aṉuppiṉavar) | அனுப்பினது (aṉuppiṉatu) | அனுப்பினவர்கள் (aṉuppiṉavarkaḷ) | அனுப்பினவை (aṉuppiṉavai) | |
future | அனுப்புபவன் (aṉuppupavaṉ) | அனுப்புபவள் (aṉuppupavaḷ) | அனுப்புபவர் (aṉuppupavar) | அனுப்புவது (aṉuppuvatu) | அனுப்புபவர்கள் (aṉuppupavarkaḷ) | அனுப்புபவை (aṉuppupavai) | |
negative | அனுப்பாதவன் (aṉuppātavaṉ) | அனுப்பாதவள் (aṉuppātavaḷ) | அனுப்பாதவர் (aṉuppātavar) | அனுப்பாதது (aṉuppātatu) | அனுப்பாதவர்கள் (aṉuppātavarkaḷ) | அனுப்பாதவை (aṉuppātavai) | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
அனுப்புவது (aṉuppuvatu) | அனுப்புதல் (aṉupputal) | அனுப்பல் (aṉuppal) |
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.