વીર

See also: વર, વાર, and વેરી

Gujarati

Etymology

PIE word
*wiHrós

Inherited from Sauraseni Prakrit 𑀯𑀻𑀭 (vīra), from Sanskrit वीर (vīrá). from Proto-Indo-Iranian *wiHrás (man).[1]

Pronunciation

  • IPA(key): /ˈʋiɾ/
  • Hyphenation: વીર
  • Rhymes: -iɾ

Adjective

વીર • (vīr)

  1. heroic, brave
    Synonyms: પરાક્રમી (parākramī), બહાદુર (bahādur), ભડ (bhaḍ), શૂર (śūr), શૂરું (śūrũ)

Noun

વીર • (vīr) m

  1. hero
    Synonym: શૂર (śūr)
  2. brother (term of address by a sister)
    Synonym: વીરો (vīro)
  3. (Jainism) Short for મહાવીર (mahāvīr, Mahavir).
  4. (dance, drama) the rasa of heroism

Derived terms

  • કર્મવીર (karmavīr)
  • દયાવીર (dayāvīr)
  • ધર્મવીર (dharmavīr)
  • ભડવીર (bhaḍvīr)
  • મહાવીર (mahāvīr)
  • વીર ચક્ર (vīr cakra)
  • વીર સંવત (vīr sãvat)
  • વીરકર્મ (vīrkarma)
  • વીરકવિતા (vīrakvitā)
  • વીરકાવ્ય (vīrkāvya)
  • વીરક્ષેત્ર (vīrakṣetra)
  • વીરગણ (vīrgaṇ)
  • વીરગતિ (vīragti)
  • વીરગર્જના (vīrgarjanā)
  • વીરગાથા (vīrgāthā)
  • વીરગીત (vīrgīt)
  • વીરછંદ (vīrchand)
  • વીરતા (vīrtā)
  • વીરત્વ (vīratva)
  • વીરદલ (vīrdal)
  • વીરધર્મ (vīrdharma)
  • વીરપસલી (vīrpaslī)
  • વીરપૂજા (vīrpūjā)
  • વીરપ્રભુ (vīraprabhu)
  • વીરભદ્ર (vīrbhadra)
  • વીરભૂમિ (vīrbhūmi)
  • વીરમાતા (vīrmātā)
  • વીરરસ (vīrras)
  • વીરવૃત્ત (vīrvŕtt)
  • વીરશૈવ (vīrśaiv)
  • વીરશ્રી (vīraśrī)
  • વીરહાક (vīrhāk)
  • વીરાંગના (vīrā̃gnā)
  • શૂરવીર (śūrvīr)
  • સુવીર (suvīr)
  • વીરો (vīro)

References

  1. Turner, Ralph Lilley (1969–1985) “vīrá”, in A Comparative Dictionary of the Indo-Aryan Languages, London: Oxford University Press, page 697

Further reading

This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.